bezár
 

film

2024. 10. 06.
Legjobb látványtervezés: tíz európai nagyjátékfilm van versenyben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Legjobb látványtervezés: tíz európai nagyjátékfilm van versenyben Tíz európai nagyjátékfilm száll versenybe a legjobb látványtervezésért járó díjért október 15. és 20. között, a szolnoki TISZApART Moziban zajló Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon (ATAFF) – közölték a szervezők.

A díjat idén is rangos, nemzetközi szakemberekből álló zsűri ítéli oda, köztük Portik Adorján, az Oscar-díjas Dűne című film első (2021) és második részének (2023) egyik művészeti rendezője vagy Jette Lehmann dán látványtervező, aki olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Lars Von Trier,Thomas Vinterberg vagy Pater Sparrow, aki a Semmelweis és a Toxikoma látványtervezője - írták a közleményben.

prae.hu

A tájékoztatás szerint a szolnoki filmfesztivál nyitófilmje a portugál Miguel Gomes filmje, a Grand Tour lesz, amely egy álomszerű, mámoros, korszakokon és kontinenseken átívelő utazási napló. A cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában idén debütált film brazil látványtervezői Thales Junqueira és Marcos Pedroso.

Vetítik az osztrák-német koprodukcióban készült Egy egész élet (A Whole Life) című filmet, amelynek rendezője Hans Steinbichler, látványtervezői Jurek Kuttner és Marcel Beranek. Szintén osztrák produkció az Alma és Oscar (Alma&Oskar), amely a bécsi kulturális élet nagyasszonya, Alma Mahler életét követi. A filmet Dieter Berner rendezte, látványtervezője Su Erdt (Ingeborg Bachmann - Utazás a sivatagba).

Egy finn alkotás is versenyben van: a Maja (Stormskerry Maja) egy rendkívüli nő története, akinek olyan szeretetteljes élet jut, amiről sokan álmodnak. A film rendezője Tiina Lymi, látványtervezője Otso Linnalaakso.

A programban szerepel még a Diagnózis: Másként gondolkodó (Diagnosis: Dissent) című ukrán alkotás, Denisz Taraszov első nagyjátékfilmje. A film látványtervezője Ivan Tiscsenko. Emellett látható lesz az idei cannes-i hivatalos versenyszekció egyik legmegrázóbb filmje a Lány a tűvel (The Girl with the Needle) című film Magnus von Horn rendezésében. A fekete-fehéren forgatott dán dráma látványtervezője Jagna Dobesz.

Vetítik a görög rendező, Yannis Veslemes Anyánk virágai (She Loved Blossoms More) című filmjét is. A szürreális sci-fi vígjáték bizarr látványvilágának megtervezéésért Elena Vardava felelt.

Gianluca Jodice Locarnóban debütáló, Az özönvíz (The Flood) című filmje szintén a programban szerepel. A film látványtervezője Tonino Zera. Szerepel a programban a norvég Halfdan Ullmann Tondel első nagyjátékfilmje, az Armand című alkotás is, amely az idei Cannes-i versenyprogramban debütált. A film látványtervezője Mirjam Veske.

Vetítik Isabel Coixet, Sara Mesa bestseller regényének sötét adaptációjából készített filmjét Laia Costa főszereplésével, amely a San Sebastian Nemzetközi Filmfesztivál Feroz Zinemaldia díját nyerte el. Az Egy szerelem (Un Amor) látványtervezője Uxua Castelló.

A fesztivál részletes programja, a filmek vetítési rendje a www.ataff.hu linken érhető el. A díjátadó ünnepséget október 20-án tartják.

A fesztivál a Nemzeti Filmintézet támogatásával valósul meg.

Kép forrása: Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kis Hajni filmjeiről – részlet a szerző megjelenés előtt álló könyvéből
Újra nagyvásznon Tarr Béla Panelkapcsolat című filmje
Luca Guadagnino: Challengers

Más művészeti ágakról

A városarcheológia szervetlen fossziliája
art&design

Az anyag mélyén című csoportos kiállításról
irodalom

A magyar származású kanadai költő második kötete a Könyvfesztiválra jelenik meg


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés