bezár
 

art&design

2009. 10. 06.
Mamutbébi Chicagóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ljuba, a mamutbébi, amely az iszapba fulladt, s negyvenezer évet töltött a csonttá fagyott talajban, jövőre a chicagói Field Múzeumban mutatkozik be.

prae.hu

A kis mamut földi maradványaira három évvel ezelőtt Oroszországban, a Jamal-Nyenyec autonóm körzetben bukkantak. A nőstényborjú fagyott teteme külsőleg teljesen ép volt, s még a szőrzete is itt-ott megmaradt, mindössze a fülét, valamint a farkát harapta le valamilyen állat.

Halálakor Ljuba mindössze egyhónapos lehetett, bélrendszerében a kutatók kimutatták az anyatej nyomait. Földi maradványainak köszönhetően a tudósok sok olyasmit is megtudhattak a mamutokról, amelyeket lehetetlen kiolvasni egy csontvázból. Így kiderült, hogy a tarkóján egy "zsírpúp" volt, amely "kályhaként" üzemelt, segítve fenntartani az optimális testhőmérsékletet a hidegben.

Ljuba egyébként tökéletes egészségnek örvendhetett. Ormányában, szájában és a garatban iszapot és üledéket találtak, ami arra utal, hogy megfulladt, miközben próbálta kiszabadítani magát a sár fogságából.

A Field Múzeumban március 5-én nyílik a mamutoknak és masztodonoknak szentelt tárlat, amelynek egyértelműen Ljuba lesz a sztárja. A kiállítás fél éven át, szeptember 6-ig tekinthető meg Chicagóban, majd 10 várost felölelő vendégszereplésre indul, amelynek utolsó állomása 2014-ben a londoni Természettudományi Múzeum lesz.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés