bezár
 

film

2024. 09. 25.
BIFF: díjnyertes új filmek, kísérleti alkotások és retrospektív válogatás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Neves rendezők díjnyertes új filmjei, kísérleti alkotások és retrospektív válogatás is szerepel az I. Budapest International Film Festival (BIFF) programjában október 29. és november 3. között a Corvin moziban.

A szervezők szerdai közleménye szerint immár teljes a BIFF programja: a korábban bejelentett öt film mellé további tizennégyet válogattak be a fesztiválra. Mint kiemelték, a retrospektív válogatás kivételével a programban szerepelő filmeknek a BIFF-en lesz a magyarországi mozipremierjük.

prae.hu

A különleges bemutatók szekciójában lesz látható a javarészt Budapesten forgatott és az idei Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlánnal díjazott The Brutalist című történelmi dráma, amelyet Brady Corbet írt és rendezett a Mona Fastvolddal közösen írt forgatókönyv alapján. 

Az Adrien Brody főszereplésével készült film egy Egyesült Államokba emigrált fiktív magyar építészről szól. A hét éven át készített alkotás vágója Jancsó Dávid, ko-producere Petrányi Viktória volt, de feltűnik benne Vilmányi Benett és Sztarenki Dóra is.

A nyitófilm a nemzetközi versenyprogramban szereplő The Seed of the Sacred Fig lesz, Németország nevezése a legjobb nemzetközi film Oscar-díjára.

A hazájából elűzött iráni filmrendező, Mohammad Raszulof Cannes-ban díjazott filmje egy társadalmi dráma, amely egy végletekig kiélezett macska-egér harccá alakul állam és individuum, privát- és közszféra találkozásának töréspontján egy elnyomó rendszerben - írták a szervezők.

A nemzetközi versenyprogramban lesz látható a The Devil's Bath című misztikus horror is, amely Ausztria hivatalos nevezése a jövő évi Oscarra. A kosztümös horror az európai történelem egy megrázó, eddig elfeledett fejezetét tárja fel. A film Anja Plaschg (aki Soap & Skin néven a film zenéjét is szerezte) főszereplésével a 18. századi Európa peremvidékein, szigorú vallási dogmák mentén élő asszonyok életét mutatja be.

Szintén a versenyprogramban szerepel a Bird című dráma, amelyet a brit Andrea Arnold írt és rendezett. A Barry Keoghan és Franz Rogowski főszereplésével készült film "lebilincselő és reményteli történetet mesél identitásról, szexizmusról, magányról és a szigetország történelméhez méltó osztályharcos küzdelemről" - olvasható a közleményben.

A versenyprogramba bekerült az Európai Parlament és az Európai Filmakadémia közös filmművészeti közönségdíja, a LUX öt döntősének egyike is, Szofia Exarhu görög rendező Animal című filmje.

A közlemény szerint a versenyprogramban szereplő tíz filmre a helyszínen tudnak szavazni a nézők, és a voksok alapján adják át a zárógálán a közönségdíjat.

Az Anzix: Kísérleti mozi elnevezésű szekcióban láthatják a nézők Leos Carax francia rendezőnek az idei Cannes-i filmfesztiválon debütált It's Not Me című filmjét.

A 100 év Sherlock és a mozi nyomában című retrospektív program műsorában kapott helyet Buster Keaton Ifjabb Sherlock detektív című filmje bemutatása 100. évfordulója alkalmából. Az 1924-ben készült amerikai néma vígjáték főszereplője is maga a rendező.

Ebben a szekcióban vetítik még Alain Delon főszereplésével A vörös kör (The Red Circle) című 1970-es filmet, az iráni filmrendező, Abbasz Kiarosztami Close-up című dokumentumfilmjét 1990-ből, valamint az Oscar-díjas Kathryn Bigelow 1995-ös alkotását, a Strange Days - A halál napja című amerikai akciófilmet.

A fesztivál versenyen kívüli zárófilmje a belfasti hip-hop trió felemelkedését bemutató Kneecap lesz. A szex, drogok és hip-hop mámorában úszó életrajzi filmben, amelyben az Oscar-jelölt Michael Fassbender is szerepel, a zenekar tagjai önmagukat játsszák.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Velencében láttuk Pablo Larraín és Pedro Almodóvar új filmjét
Kevin Costner – Horizont: Egy amerikai eposz
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról

Más művészeti ágakról

gyerek

Filmek és beszélgetések barátságról, környezettudatosságról, internetfüggőségről, identitáskeresésről és első szerelemről a Cinemirán
A Gólya Presszóban tartották a Ladyfest Budapest művészeti fesztivált
építészet

Kritika a Kis magyar kockológia című kiállításról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés