bezár
 

irodalom

2024. 09. 25.
Lengyel szerzők a 29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén is gazdag lengyel programmal készül a budapesti Lengyel Intézet, valamint partnere, a Lengyel Könyvintézet a 2024 szeptember 26-29. között megrendezésre kerülő 29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra, és a programsorozatra Budapestre látogatnak Mikołaj Łoziński, Łukasz Barys és Hanna Krall kortárs lengyel szerzők is. A szerzőkkel zajló beszélgetések kollektív és személyes traumák, emigráció, sodró erejű líraisággal megjelenített társadalmi különbségek témái köré szerveződnek, illetve Krall tényirodalmi alkotása kapcsán a második világháborús borzalmak, és ezek személyes sorsra gyakorolt hatásai is középpontba állítódnak.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a lengyel program részeként meghívottként lesz jelen a hazája irodalmi élvonalába tartozó Mikołaj Łoziński, és szeptember 28-án, szombaton 13 órától harmadik magyarul megjelent regényéről, a Stramerről beszélget Borgula András rendezővel, a Gólem Színház alapítójával.

prae.hu

Łukasz Barys fiatal lengyel szerző egy nappal korábban, szeptember 27-én, pénteken 19 órakor mutatja be a magyar közönségnek irodalmi szenzációként ünnepelt Csontok, amiket a zsebedben hordasz című első könyvét az Irodalmi Bázison. A szerzővel Nyáry Luca beszélget.

A könyvfesztivál utolsó napján, szeptember 29-én, vasárnap 12 órakor Hanna Krall, a lengyel tényirodalom egyik legkiválóbb képviselőjének Maria H. emlékezik című kötetét mutatják be. A legendás Egy lépéssel az Úristen előtt szerzőjének második teljes, magyarul megjelenő művéről Petneki Noémi fordító és Németh Orsolya polonista, műfordító, a PPKE Lengyel Tanszékének adjunktusa beszélgetnek az Európa Pontban.

Az említett bemutatókon túl a lengyel vendégek több izgalmas beszélgetésben is részt vesznek. Mikołaj Łozinski az idei Európai Írótalálkozó lengyel vendégeként pénteken 11:30-tól beszélget az Európa Pontban Slobodan Šnajder (CR), Zoltán Gábor (HU), Silvester Lavrík (SK), Josef Pánek (CZ) szerzőkkel múltfeldolgozásról a közép-európai irodalomban. A beszélgetést Király Edit moderálja. Łukasz Barys Csontok, amiket a zsebedben hordasz című könyvéről és Barbora Hrínová Anasoft litera-díjas Egyszarvúk című debütáló kötetéről Papp Zakor Ilka kérdezi az alkotókat szeptember 29-én, vasárnap a 12 órától az Irodalmi Bázison.

Szeptember 28-án szombat délelőtt a kortárs lengyel gyerekirodalomé lesz a főszerep. A szervezők 10 órától egy különleges kézműves foglalkozással várják a gyerekeket a népszerű lengyel illusztrátor, Jola Rychter-Magnuszewska vezetésével, majd ezt követően 11 órától az Irodalmi Bázison bemutatásra kerülnek a Gyikuci és az Ida meséi című mesekönyvek, szó lesz továbbá a lengyel ifjúsági irodalom kortárs trendjeiről, gyerekkönyv kiadásról is.

A szervezők továbbá kiemelték, hogy a Lengyel Intézet és partnere, a Lengyel Könyvintézet (Instytut Książki) sok izgalmas lengyel könyvvel, szépirodalommal, történelmi- és ifjúsági kiadvánnyal várja standján (B épület, Galéria) az érdeklődőket négy napon át, teljes nyitva tartási időben.

Az eseményekről további részletek itt érhetőek el: https://instytutpolski.pl/, https://www.facebook.com/lengyel.intezet, https://bookfestival.hu/programfuzet

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 3. nap
irodalom

Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 2. nap
irodalom

Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 1. nap
Esszésorozat Juhász Ferencről – első rész

Más művészeti ágakról

Luca Guadagnino filmjében elszabadulnak a vágyak és a képzelet
A tatabányai Jászai Mari Színház Hóhérok előadása a Városmajorban
A Körtánc című gyermekirodalmi antológiáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés