bezár
 

film

2024. 09. 17.
Előzetest kapott Hajdu Szabolcs trilógiájának záródarabja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy hónap múlva, október 10-én, a Budapest Film forgalmazásában kerül a mozikba Hajdu Szabolcs legújabb filmje, az Egy százalék indián. A kapcsolati trilógia záróakkordja olyan aktuális és fontos témákkal foglalkozik keserű humorral, mint az identitás, az öröklött viselkedési minták és a modern nemi szerepek kérdései.

Megkapta első előzetesét Hajdu Szabolcs új filmje, az Egy százalék indián. A film az Ernelláék Farkaséknál és a Kálmán-nap párkapcsolati trilógia záróakkordja. Mindhárom történet eredetileg színházi előadásnak készült. Főszereplői középkorú párok, akik a lehető leghétköznapibb, de látszólagos leküzdhetetlen problémákkal küzdenek. Ezek a problémák ingerültséget, kétségbeesést és humort váltanak ki a szereplőkből, valamint általában a kapcsolatok válságát okozzák.

prae.hu

Bounduel Doraya, a trailer vágója így mesélt az alkotói folyamatról:

Annyira tetszett, ahogy a filmben a Balaton Nem segít című dalát használták, hogy mindenképp ezt a zenét szerettem volna az előzetes alapjául venni. A dal vidám zongorás változata vezeti fel a baráti találkozót, majd borongós hangulatúvá válik, amint kiderül az összejövetel apropója. Az előzetes utolsó harmadában már a zene eredeti verziója szól, és kimondja azt, amit ez a hat ember nem ismer be saját magának. Közben pedig vészesen fogy az idő, egyre hangosabbak az óra kattogása és az egymáshoz vágott sértések, egyre bizonytalanabb a másnapi elutazás és a barátságok fennmaradása is.

Az Egy százalék indiánban három pár (Rajmund és felesége Csibi, Árpi és barátnője Niki, Andris és felesége Zsuzsa) találkozik egy lakásban, ahol a férfiak közös fiatalkori barátjának temetése miatt gyűltek össze. A három barát az évek alatt társadalmilag szétvált: Andris egyetemet végzett és egy tanári állás várja Mexikóban, Árpi egy alsó-középosztálybeli életét éli, Rajmund pedig teljesen lecsúszott, vérplazmáját is eladja, hogy kifizesse a lakbért. A lányok utóbb csapódtak ehhez a társasághoz, és egy ideig tűrik a férfiak beszólásait, elmélkedéseit, de egy idő után mindenkinek elege lesz a másikból.

Az Egy százalék indiánt a 20. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában vetítették először Magyarországon. A filmben Hajdu Szabolcs, Pető Kata, Gelányi Imre, Tankó Erika, Szabó Domokos és Tóth Orsolya láthatók. A rendező-forgatókönyvíró Hajdu Szabolcs, az operatőr Bántó Csaba, a jelmezeket Pető Kata készítette, a látványért Simonyi-Lengyel Mira volt felelős. A film vágója Zuzana Cséplő ASFS, a zenét Keresztes Gábor szerezte, a hangon Dusan Kozak dolgozott. A film gyártásvezetői Gálovits Zoltán és Martina Agricolová. Az alkotás létrejöttéért több co-producer fogott össze: Dan Wechsler, Andreas Roald, Jamal Zeinal-Zade és Petrányi Viktória. Az Egy százalék indián producerei Hajdu Szabolcs, Prikler Mátyás és Jim Stark voltak.

Egy százalék indián still

Az Egy százalék indián a Látókép Ensemble, az MPhilms és a Stark Sales produkciójában készült. A független film létrejöttét a Szlovák Audiovizuális Alap, illetve számos magyarországi egyéni és civil közösség támogatta. Október 10-től lesz látható a mozikban a Budapest Film forgalmazásában.

Forrás: a produkció

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
A 14. Frankofón Filmnapokról

Más művészeti ágakról

irodalom

A magyar származású kanadai költő második kötete a Könyvfesztiválra jelenik meg
Gyévuska a Városmajorban
gyerek

Megnyitó: 2024. szeptember 12. csütörtök 17:00
Kurt Rosenwinkel The Next Step Band (Live at Smalls, 1996) júliusban megjelent albuma és a Magyar Zene Házában októberben tartandó koncertje tükrében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés