bezár
 

film

2024. 09. 16.
Irodalmi adaptációk és női rendezők lesznek idén a Szemrevaló Filmfesztivál fókuszában
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Irodalmi adaptációk és női rendezők lesznek idén a Szemrevaló Filmfesztivál fókuszában Október 10. és 20. között rendezik meg idén a német nyelvterület legfrissebb filmjeit felvonultató Szemrevaló filmfesztivált, amelynek középpontjában idén az irodalmi adaptációk, valamint a női rendezők állnak.

A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhete ezúttal is eredeti nyelvű, magyar felirattal ellátott alkotásokkal várja a közönséget a budapesti Művész moziban - áll a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

prae.hu

A nyitófilm Robert Seethaler Egy egész élet című regényének feldolgozása lesz október 10-én. Robert Seethaler azonos című regénye nyomán a film egy árva fiú, Andreas Egger történetét meséli el. A fiút magához veszi ugyan az osztrák Alpokban egy tanyán gazdálkodó nagybátyja, de keményen dolgoztatja és gyakran megveri. Felnőve Andreas elhagyja a gyűlölt tanyát és feleségül veszi élete szerelmét. A második világháború kitörése azonban elszakítja őt a szülőföldjétől, ahová csak a szovjet hadifogságot megjárva tér vissza. Öregemberként megbékélve tekint vissza küzdelmekkel teli életére.

A 19. századi svájci Alpokban játszódik a magyar származású Katalin Gödrös legújabb filmje, a Jakob lova, amely Silvia Tschui Jakobs Ross című regénye alapján készült Luna Wedlerrel főszereplésével. A társkapcsolati és emancipációs történetben Elsie-t, a nagy zenei tehetséggel megáldott cselédlányt házasságra kényszerítik Jakobbal, a fiatal szolgálóval. Elsie zenei karrierről álmodozik, Jakob egy saját lóról. Lassan megértik, hogy csakis akkor szabadulhatnak a kilátástalan körülmények közül, ha összefognak és segítenek egymásnak.

Szerepel a kínálatban a Miért nem küldtél az angyalok közé? című film is, amelynek története szerint a múlt század húszas éveiben élő nővérek, Helene és Martha egy kisvárosból érkeznek Berlinbe, hogy új életet kezdjenek. Martha hamarosan elmerül a mulatozás és a drogok világában, Helene azonban tanulni szeretne, hogy orvos lehessen. Ám hatalomra kerülnek a nácik, és Helene kényszerűségből feleségül megy Wilhelmhez. A férfinak meglehetősen konzervatív elképzelései vannak arról, hogyan kell élnie egy nőnek, így amikor véget ér a háború, Helene súlyos döntés elé kerül. Barbara Albert filmje Julia Franck 25 nyelvre lefordított Die Mittagsfrau című regénye alapján készült, amely elnyerte a Német Könyvdíjat is.

Joachim Meyerhoff 2013-ban megjelent önéletrajzi regényét filmesítette meg Sonja Heiss Mikor lesz végre megint olyan, amilyen sosem volt? címmel. A történetből kiderül, hogy milyen egy pszichiátriai klinika területén felnőni. Meyerhoff igazgató legkisebb fia, Joachim számára az ápoltak családtagnak számítanak, és néha kedvesebbek hozzá, mint két bátyja. Édesanyja olaszországi nyári éjszakákról álmodozik, apja pedig nem elég diszkréten járja a saját útját. Ahogy Joachim a felnőttkorba ér, világa lassan töredezni kezd.

Georg Wilhelm Pabst 1929-ben készült Pandora szelencéje című művét is levetítik, amely fontos szerepet játszik Daniel Kehlmann legújabb regényében, a Mozgóképben is. A történet szerint Dr. Schön nem tud ellenállni a virágárus Lulu bájainak, ezért feleségül veszi a lányt, de az esküvő éjszakája tragikusan végződik: a dulakodásban eldördül egy lövés, és Dr. Schön meghal. Lulut öt év börtönre ítélik, de sikerül Párizsba szöknie, ahol egy zsaroló karmai közé kerül. Így újra menekülnie kell, ezúttal Londonba, ahol utcalánnyá züllik, és karácsony éjszakáján végez vele a kéjgyilkos, Hasfelmetsző Jack.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Dev Patel: A Majomember
Alex Garland: Polgárháború

Más művészeti ágakról

irodalom

A szerző fellép a 29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon
Az Ugyanakkor, ugyanott című kiállítás megnyitójáról
Gyévuska a Városmajorban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés