bezár
 

zene

2024. 09. 04.
Eötvös Péter Valuska című operájának ősbemutatóját nemzetközi díjra jelölték
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Eötvös Péter Valuska című operájának ősbemutatóját nemzetközi díjra jelölték Eötvös Péter 2023 decemberében bemutatott, Valuska című utolsó operája az ősbemutatók kategóriájában szerepel az elmúlt évad legnagyobb operai teljesítményeinek odaítélhető International Opera Awards jelöltjei között.

A Magyar Állami Operaház ősbemutatója többek között olyan rangos dalszínházak produkcióival versenyez, mint az Opera Philadelphia, a Dallasi Operaház, a Montréali Opera, a madridi Királyi Operaház, a Drezdai Semperoper és a Brnói Nemzeti Színház - közölte a dalszínház hétfőn az MTI-vel.

prae.hu

Eötvös Péter egyetlen magyar nyelvű operája megkomponálására 2018-ban kapott felkérést a Magyar Állami Operaház vezetésétől. Az idén 80 éves korában elhunyt, kétszeres Kossuth-díjas kortárs zeneszerző 13. és immár utolsó operája alapjául a Nemzetközi Man Booker-díjjal kitüntetett Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című, 1989-ben megjelent regényét választotta.

A darab librettóját Eötvös Péter feleségével és állandó alkotótársával, Mezei Marival, valamint Keszthelyi Kinga dramaturggal közösen készítette el. Az előadást Varga Bence vitte színre Devich Botond díszlettervezővel, Huszár Kató jelmeztervezővel és Baumgartner Sándor világítástervezővel.

A címszerepet Haja Zsolt, a további szerepeket Miksch Adrienn, Szabóki Tünde, Farkasréti Mária, Hábetler András és Cser Krisztián énekelték, az Opera együtteseit Szennai Kálmán dirigálta.

A produkció 2024 januárjától fél éven át az OperaVision internetes portálon is ingyenesen megtekinthető volt, az Operaház repertoárjára várhatóan a 2025/26-os évadban tér vissza.

Az International Opera Awardsot 2012-ben alapította Harry Hyman üzletember azzal a céllal, hogy a műfajra, a produkciókra és a művészekre még nagyobb nemzetközi figyelem irányuljon.

Az elismert iparági szakemberekből álló zsűri elnöke John Allison, az 1950 óta megjelenő, londoni székhelyű Opera szaklap szerkesztője.

Az International Opera Awards díjátadóját október 2-án tartják a Bajor Állami Operaház szervezésében, a müncheni Prinzregententheaterben.

 

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio

Más művészeti ágakról

art&design

A tizenkettedik European Remembrance Symposiumról
irodalom

Műfajok, művészeti ágak, médiumok keveredése Milosevits Péter életművében
Kritika Kemény Lili Nem című regényéről
színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés