bezár
 

film

2024. 09. 02.
Peter Weir filmrendező megkapta az Arany Oroszlán-életműdíjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Arany Oroszlán-életműdíjjal ismerték el Peter Weir ausztrál filmrendező pályafutását hétfőn a 81. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon.

"A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál és Arany Oroszlán-életműdíja a filmipar folklórjának része. Nagy megtiszteltetés, hogy rendezőként méltónak találtak az életműdíjra" - idézte a fesztivál honlapja a Holt költők társasága, a Truman Show és A kis szemtanú rendezőjének közleményét.

prae.hu

Alberto Barbera fesztiváligazgató kiemelte, hogy miközben Peter Weir negyven év alatt csupán 13 filmet rendezett, ezekkel kivívta magának a helyet a kortárs filmművészet legnagyobb rendezői között. Az 1970-es évek végén a Párizs, a roncskocsik Mekkája és a Piknik a Függő Sziklánál című filmjeivel elindította az ausztrál film újjászületését, Gallipoli és A veszélyes élet éve című nyolcvanas évekbeli alkotásai pedig megnyitották előtte a hollywoodi ajtókat.

"A kis szemtanú, a Moszkitó-part, a Holt költők társasága, a Félelem nélkül, a Truman Show és a Kapitány és katona: A világ túlsó oldalán egy olyan művészi pálya főbb állomásai, amelynek kereskedelmi sikerei mellett Weir megőrizte alapvető integritását" - fogalmazott a fesztiváligazgató.

Ethan Hawke amerikai színész-rendező, aki a díjátadó ceremónia előtt tartott mesterkurzust Velencében, felidézte, hogy 18 évesen, a Holt költők társasága bemutatójára érkezett először a velencei fesztiválra. Mint mondta, Weir azon kevés filmes mesterek egyike, akikkel lenyűgöző élmény volt dolgozni, és akiktől sokat tanult.

Az idén 80 éves forgatókönyvíró-rendező kétszer is elnyerte a brit filmakadémia legjobb rendezésért járó BAFTA-díját, és 2023-ban tiszteletbeli Oscar-díjjal is kitüntette az amerikai filmakadémia.

A hétfői díjátadó ceremóniát követően a Kapitány és katona: A világ túlsó oldalán című filmjét vetítik le Velencében.

 

Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Újra nagyvásznon Tarr Béla Panelkapcsolat című filmje
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Csáki László: Kék Pelikan

Más művészeti ágakról

irodalom

Műfajok, művészeti ágak, médiumok keveredése Milosevits Péter életművében
Kemény Lili Nem című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés