bezár
 

art&design

2024. 09. 02.
Átkelés – nem csak Budapesten
Forrai Ferenc Négyszöglet című kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kék, piros, sárga, zöld, vízsszintesek, függőlegesek. Magyarország és Budapest, Szép Ernő és Térey János, személyes emlékek és univerzalitás: vajon lefordítható-e a tünékeny emberi élet színekre és formákra? Forrai Ferenc sok éve épített Négyszöglet sorozata szeptember 10–31. között látható az Artus Galériában.

A Négyszöglet sorozat alapja egy néhány évvel ezelőtti különleges kísérlet eredménye, ami azt kutatta, vannak-e olyan közös pontok, amelyek minden különbözőségük ellenére összekötik a közép-európai országokat és azok lakóit. Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország, piros, sárga, zöld és kék, négy szín, az ötödik a metszet, a fekete – a középpontban pedig mindig a mi városunk, a mi sorsunk és létezésünk tere, Budapest.

prae.hu

Ez a szín- és formarendszer, tágabban vizuális kódrendszer épült aztán tovább az azóta eltelt csaknem tíz évben. Előbb irodalmi alkotásokat zártak körbe a függőlegesek és vízszintesek: több mint száz magyar író, költő – Szép Ernőtől Nemes Nagy Ágnesen és Juhász Ferencen át át Térey Jánosig – Budapest vonatkozású sorai kaptak pluszjelentést különböző formákban és anyagokból megvalósult képek és objektek révén. A „geometriai együttállásokból” végül, zárt univerzummá tágulva szép lassan az egész emberi lét „társadalmi-lelki térképe” kirajzolódik; folyamat, aminek soha nem volt eleje és soha nincs vége. 

Halmazok, metszetek, egyezőségek, különbözőségek és kölcsönhatások: a Négyszöglet hosszú tanulmányozási folyamat eredményeként létrejött, egyedülállóan izgalmas vállalkozás, amely az általunk ismert és azon túli világot tömöríti szín-forma rendszerbe. Otthon, irodalom, otthon, tünékeny életünk nyomai a geometria világos, egyszerre zárt és mégis határtalan rendjében megfogalmazva.

Megnyitó: 2024. szeptember 10., kedd 18:30
Helyszín: Artus 1116 Budapest, Sztregova u 1–7.

Az eseményen való részvételt itt lehet jelezni, valamint a gyártelepre való bejutáshoz térkép is itt található.

A kiállítás 2024. szeptember 30-ig látható. A kiállítás hétfőtől szerdáig 12:00–19:00, csütörtökön és pénteken 12:00–20:00, szombaton 15:00–20:00 óra között tekinthető meg. Ettől eltérő időpontokban előzetes egyeztetés szükséges.

 

Fotó: Fabinyi Nóra

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról

Más művészeti ágakról

Kevin Costner – Horizont: Egy amerikai eposz
Kemény Lili Nem című regényéről
Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés