bezár
 

film

2024. 09. 01.
Az Alkonyattól pirkadatig vetítésével folytatódik a Celluloid Nights az Urániában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Alkonyattól pirkadatig vetítésével folytatódik a Celluloid Nights az Urániában Robert Rodríguez Alkonyattól pirkadatig című kultfilmjének vetítésével folytatódik szeptember 12-én a Celluloid Nights by Cinema Niche-sorozat az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol még három klasszikus amerikai filmet láthat a közönség 35 milliméteres filmszalagról.

Robert Rodriguez 1996-ban bemutatott vámpírfilmje forgatókönyvét Quentin Tarantino írta és a főszereplő Greco testvérek közül Richardot is a világhírű rendező alakítja, míg a másik testvér, Seth szerepében George Clooney látható.

prae.hu

A történetben a Gekko testvérek, amikor forróvá válik a talaj alattuk, Mexikó felé veszik az irányt. Útközben elrabolnak egy prédikátort a gyerekeivel és a lakóautójával együtt. Egy kocsmánál állnak meg, de a hely valójában vámpírtanya.

A filmet Tarantino 1990-ben írta egy speciális effektekkel foglalkozó cég megbízásából. Az Alkonyattól pirkadatig az amerikai B-filmes hagyományok tisztelőinek szól, az évek során mégis olyan kultfilmmé vált, amely Clooney és a táncosnőt alakító Salma Hayek karrierjében is fordulópontot jelentett, Tarantinót pedig a Ponyvaregény után még egy lépéssel közelebb vitte a világhír felé. A filmben szerepel Harvey Keitel is.

A Cinema Niche Celluloid Nights vetítéssorozatának küldetése újraéleszteni  35 milliméteres filmszalagos vetítés élményét. Míg a mozik ma már digitálisan projektálnak, a filmvetítés celluloidról egészen más élményt nyújt. Olyan kortárs rendezőknél, mint Christopher Nolan vagy Paul Thomas Anderson a filmre forgatás elsősorban alkotói döntés, amely befolyásolja, hogy munkáik hogyan mutatnak majd a nagyvásznon - írják.

A Celluloid Nights még három klasszikust tűz műsorára, a további alkotások és a vetítések időpontjai később válnak publikussá - áll a közleményben.
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Alex Garland: Polgárháború
Csáki László: Kék Pelikan

Más művészeti ágakról

Esszésorozat Juhász Ferencről – második rész
Megnyitószöveg Dóra Emese és Hu-Yang Kamilla közös kiállításához
Kemény Lili Nem című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés