bezár
 

film

2024. 08. 27.
Velencei filmfesztivál - Vittorio De Sicára emlékezik a fesztivál halála 50. évfordulóján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vittorio De Sica Nápoly aranya című, digitálisan felújított filmjének vetítésével emlékezik meg a szerdán megnyíló 81. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál az olasz filmrendező halálának 50. és a film születésének 70. évfordulójáról - közölték a szervezők kedden a feszivál honlapján.

Az Eduardo De Filippo, Sophia Loren, Silvana Mangano, Paolo Stoppa és Toto szereposztással forgatott klasszikus filmvígjátékot a digitális felújítás után, 4K verzióban a fesztivál megnyitó előtti díszbemutatóján, a filmmustra velencei klasszikusok szekciójában tűzik műsorra a Lidón kedden este.

prae.hu

Vittorio De Sica és Cesare Zavattini Giuseppe Marotta azonos című kötete nyomán írta a hat epizódból álló film forgatókönyvét. A vígjátékot, amely Nápoly különböző arcait mutatja be az egyes fejezetekben, 1955-ben vetítették a cannes-i filmfesztiválon, ahol két színésze, Silvana Mangano és Paolo Stoppa alakítását is díjazta a zsűri.

A szegény családból származó, Nápolyban felnőtt Vittorio De Sica 1923-ban kezdte színészi pályafutását, és hamarosan filmszerepeket is kapott. Az 1940-es évektől kezdett rendezni, Biciklitolvajok című 1948-as filmjével már számos nemzetközi díjat elnyert. Sophia Loren az Egy asszony meg a lánya című filmjében nyújtott játékáért kapta meg 1962-ben az Oscar-díjat. A neorealista filmek egyik atyjaként tisztelt De Sica 1974. novemberében, 74 éves korában hunyt el.

A 81. Velencei Nemzetközi Filmfesztivált augusztus 28. és szeptember 7. között rendezik meg.

A fotón Marcello Mastroianni, Vittorio De Sica és Sophia Loren

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből

Más művészeti ágakról

Kulturális hanyatlás?
színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés