bezár
 

zene

2024. 08. 24.
Első alkalommal rendezik meg a Lajtha Fesztivált szeptember első hétvégéjén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Első alkalommal rendezik meg a Lajtha Fesztivált szeptember első hétvégéjén Első alkalommal rendezik meg a Kossuth-díjas magyar zeneszerző, Lajtha László munkásságának emléket állító Lajtha Fesztivált szeptember 6. és 8. között a bicskei Lajtha Ház Kulturális Központban, melyen többek között koncertekkel, előadásokkal és filmvetítéssel várják az érdeklődőket.

A szervezők az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Lajtha László korának nemzetközi hírű zeneszerzője volt, itthon mégis szinte feledésbe merült, pedig életműve tele van csúcsteljesítményekkel.

prae.hu

Ez az első alkalom, hogy egy napokon átívelő zenei fesztivál adózik Bartók és Kodály mellett a "három legnagyobb magyar" egyikeként emlegetett Lajtha László emlékének - írják.

"Amikor Bartók azt írta egyik levelében, hogy Kodályon kívül Lajtha a másik nagy szerzőnk, az egy ígéret volt a jövő számára, hogy a munkássága majd egyszer beérik. Úgy tűnik, ezzel a fesztivállal végre megkaphatja méltó helyét" - idézi a közlemény Balog József zongoraművészt.

"Mai füllel hallgatva is modernként, újként hat a 120 éves zongorarepertoár, és még mindig elképesztő hatása van, elképzelhetetlen nélküle a kortárs magyar zene" - tette hozzá Balog József.

A tájékoztatás szerint a Lajtha Fesztivál programja igyekszik felmutatni Lajtha László zeneszerzői sokoldalúságát és a repertoár érvényességét.

Szeptember 6-án a Lajtha-díjas Fülep Márk a komponista fuvolára, hárfára és vonósokra írt kamarazenéiből válogat a kifejezetten erre az alkalomra összeállt zenekarával, majd Balog József zongoraművész, a Lajtha-művek egyik legelhivatottabb interpretálója ad koncertet.

Szeptember 7-én a hazai kamarazenélés egyik kiemelkedő zenekara, a Korossy Quartet koncertjét hallhatják az érdeklődők. A fesztivál külföldi vendége, a Berlinből érkező Notos Quartett 2022-ben a Sonynál játszotta lemezre - a világon elsőként - Lajtha zongoranégyesét, ennek magyarországi bemutatójára szintén szeptember 7-én kerül sor a Lajtha Házban.

A fesztivál során Balog Józseffel pódiumbeszélgetést is hallhat a közönség a Lajtha-zongoraművek zenetörténeti és művészi jelentőségéről, Lajtha László életművének első számú szakértője, Solymosi-Tari Emőke pedig a zeneszerző quartetjeiről tart előadást.

Varga Sándor néprajzkutató, táncantropológus Lajtha Lászlónak a néptánccal kapcsolatos eredményeit ismerteti meg a közönséggel. Lajtha felbecsülhetetlen etnográfusi munkáját olyan kiemelkedő előadók elevenítik fel, mint Navratil Andrea, Lakatos Róbert, Kiss Gy. László, a Tükrös Zenekar és a pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház.     

Mindemellett filmvetítés és változatos gyerekprogramok is várják az érdeklődőket szeptember első hétvégéjén, a bicskei Lajtha Házban. A napközbeni programok ingyenesek, az esti koncertekre a belépés jegyvásárláshoz kötött - olvasható a közleményben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Újra nagyvásznon Tarr Béla Panelkapcsolat című filmje
Esszésorozat Juhász Ferencről – első rész
Kritika Kemény Lili Nem című regényéről
színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés