bezár
 

film

2024. 08. 24.
Itt a Velencében debütáló Január 2. előzetese és plakátja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szilágyi Zsófiának, az Egy nap rendezőjének második nagyjátékfilmje a 81. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon, a Biennale College – Cinema szekcióban mutatkozik be. A Január 2. világpremierjére a fesztivál első hétvégéjén, augusztus 31-én, szombaton este kerül sor.

A budapesti nézők először az Uránia Nemzeti Filmszínházban láthatják a filmet a szeptember 15-i premier előtti vetítésen, amelyre már kaphatók jegyek. A film országos mozibemutatója október 3-án lesz – tudatta a sajtóval a Január 2.-t Magyarországon forgalmazó Cirko Film.

prae.hu

Január 2. egy különköltözés története. Klára és Áron válnak, a költözésben Klárának egy barátja, Ági segít. Ági szerez egy autót, és reggel 8-ra megérkezik a ház elé. Tél van, január. Az eseményeket Ági nézőpontjából látjuk. A pakolás egész nap tart. Összesen hét kört írnak le a régi lakás és az új albérlet között, és bár ugyanazt az utat teszik meg oda és vissza, minden kör más – ennyit árul el a történetről a film rövid szinopszisa.

Szilágyi Zsófia a Cannes-ban bemutatott Egy nap nemzetközi és hazai sikere után második nagyjátékfilmjét a Velencei Biennale College kis költségvetésű első és második filmeket támogató programjának keretében készítette el. A College a pályázaton nyertes filmterveket 200 ezer eurós támogatásban részesíti. A filmeknek további forrás bevonása nélkül, nagyjából 9 hónap alatt kell elkészülniük, hogy a következő Velencei Filmfesztiválon bemutathassák őket.

A Január 2. plakátja

A Velencei Biennálé (La Biennale di Venezia) 2012-ben hívta életre a Biennale College – Cinema elnevezésű programját, amelyben minden évben legfeljebb három nemzetközi és egy olasz mikroköltségvetésű film elkészülését támogatják. A nemzetközi válogatás egyik kiválasztott projektje 2023-ban a Január 2. terve volt. A Biennale College program keretében készült korábban Szőcs Petra Déva (2019) és Vermes Dorka Árni (2023) című filmje.

Január 2. című filmet 2024 elején forgatták Budapesten. Főszereplői Jóvári Csenge és Konrád Zsuzsanna. A forgatókönyvet Szilágyi Zsófia írta. A film a Poste Restante gyártásában készült, producerei Csernátony Dóra és Horvát Lili, operatőre Becsey Kristóf.

Forrás: Cirko Film

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kevin Costner – Horizont: Egy amerikai eposz
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Luca Guadagnino: Challengers
Csáki László: Kék Pelikan

Más művészeti ágakról

Kurt Rosenwinkel The Next Step Band (Live at Smalls, 1996) júliusban megjelent albuma és a Magyar Zene Házában októberben tartandó koncertje tükrében
Megnyitószöveg Dóra Emese és Hu-Yang Kamilla közös kiállításához
Kulturális hanyatlás?
színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés