bezár
 

zene

2024. 08. 22.
Augusztus végétől II. Haydneum Eszterháza Fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2024. augusztus 30. és szeptember 7. között Fertődön, az Esterházy-kastély lenyűgöző környezetében várja a régizene szerelmeseit a II. Haydneum Eszterháza Fesztivál. A különleges történelmi atmoszféra mellett a nagy műgonddal szerkesztett program, valamint kiemelkedő hazai és nemzetközi művészek garantálják a felejthetetlen zenei élményeket – tájékoztatták a prae.hu portált.

Joseph Haydn alkotómunkájának és művészetének kiemelkedő helyszínén koncertszerű operaelőadást, zenetörténeti sétát, fortepianoestet és vonósnégyesek sorát kínálja a fesztivál, amely nemcsak Haydn mesterműveit ünnepli, hanem több felfedezésre érdemes, 18. századi zeneszerző ritkán hallott kompozícióit is életre kelti, ezzel is szélesítve a látogatók zenei horizontját.

prae.hu

A fesztivál nyitókoncertjén koncertszerű előadásban csendül fel Haydn A lakatlan sziget című operája Vashegyi György vezényletével, az Orfeo Zenekar, valamint olyan nagyszerű énekesek közreműködésével, mint Ella Smith vagy Marianne Beate Kielland. A fesztivál második estéjén a hazai közönség először köszöntheti a fellépők között a kiváló svájci régizenei formációt, a Capricornus Consort Basel együttesét, akiknek partnere a holland mezzoszoprán, Olivia Vermeulen lesz. Haydn ragyogó vonósnégyeseit a Salomon String Quartet művészeinek előadásában hallhatjuk, élükön a régizene nagymesterével, Simon Standage-dzsel.

Salomon String Quartet

Szólóestet ad a fortepiano-játék idén 70 esztendős kiválósága, a szintén holland Ronald Brautigam, a zárókoncerten pedig az Orfeo Zenekar élén köszönthetjük majd a karmesterként is tevékeny japán hegedűvirtuózt, a világszerte ünnepelt Shunske Satót. A programpalettán különleges színfoltot jelent Bősze Ádám szórakoztató zenetörténeti sétája, mely során a népszerű zenetörténész a hajdani hercegek és muzsikusok ünnep- és hétköznapjaiba is betekintést enged. Mindemellett a műfaji sokszínűség jegyében Berecz András és Berecz István Apja-fia című műsora bemutatja, hogyan öröklődik apáról fiúra a népzene, a népdal, a mese és a tánc szeretete, tudománya.

Orfeo Zenekar

A Haydneum – Magyar Régizenei Központ célja, hogy segítse és népszerűsítse a magyarországi régizenejátszást, megőrizze és történeti hitelességgel mutassa be a magyar vonatkozású barokk, bécsi klasszikus és kora romantikus zenei örökséget. Egyik kiemelt helyszíne Eszterháza, hiszen az Esterházy-kastély különleges atmoszférája egyedülálló élményt nyújt a látogatóknak, miközben lehetőséget biztosít a régizene autentikus megszólaltatására is. Az immár második alkalommal megrendezett fesztivál együttműködő partnere az Eszterháza Közhasznú Nonprofit Kft.

További információ a www.haydneum.com honlapon érhető el.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Nils Frahm: Day
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Esszésorozat Juhász Ferencről – második rész
Kiss Judit Ágnes: Tujaszörny és nyírfakobold, Pagony, 2024
irodalom

Műfajok, művészeti ágak, médiumok keveredése Milosevits Péter életművében
Kritika Kemény Lili Nem című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés