bezár
 

art&design

2024. 08. 21.
Herbert Anikó aka Haniko: Algazöld csend bont virágot bennem
Karinthy Szalon, 2024. szeptember 3 - 2024 október 3.
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Várnak minden érdeklődőt Herbert Anikó aka Haniko vizuális művész Algazöld csend bont virágot bennem című kiállítására a Karinthy Szalonba. A tárlatot 2024. szeptember 3-án (kedden) 18 órakor Winkler Nóra művészeti újságíró nyitja meg, a kiállítás kurátora Szabó Annamária – tájékoztatták a szervezők a prae.hu portált.

Herbert Aniko aka Haniko, vizuális művész 2011-ben diplomázott az egri Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti tanszékén. Munkái megtalálhatók a hazai közgyűjteményektől kezdve egészen az UNESCO kollekciójáig. Különféle műfajokkal kísérletező művészetének legfőbb inspirációja a természet, annak a mindennapi életben való jelenléte kínálja fel azt a témát, amit vizuális alkotói nyelvre fordít. Hétköznapjaiban és alkotói szemléletében egyaránt meghatározó szereppel bír a fenntarthatóság és az újrahasznosítás. Művészetét a letisztult és a finom kivitelezésbe oltott személyes hangvétel jellemzi, így alkotásai nagyméretű akvarellek, apró kollázsképek, papírból és más természetes anyagokból, talált tárgyakból készült installációk és objektek gyűjteménye. Célja minél több művészeti ággal kapcsolódni, és különféle helyszínekre és közönséghez eljuttatni alkotásait, mint például a Walter Rózsi-villába, a Vinczemill Műhelygaléria kiállítóterébe, illetve budapesti kulturális intézetek kirakataiba.

prae.hu

„Üres pillanataimban gyakran generálok képzeletemmel történeteket tudományos információ-morzsákból kiindulva. Egyes fecskék a nádasokban vészelik át a telet, ezen időre pedig halakká, kagylóvá változnak – így a moszatokról is el tudom hinni, hogy fecske alakban meghódítják az eget, vagy suttognak elfeledett történeteket a befagyott réteglemezek között. A vízparton vagy a hófödte csúcsokon pedig mi tesszük meg ugyanezt kincsek után kutatva mesebeli varázstárgyunkkal, a tengeri pórázzal.” Haniko alkotásai olyan figurális és absztrakt formák tárházát vonultatják fel, amelyek folyamatos metamorfózisban lebegnek. Ezek a biomorf lények búvópatakként rétegződnek egymásra, és olyan kolóniákat alkotnak, amelyek összeszövik élő és élettelen, ember és nem ember, állat és növény területeit.

Az alkotó jelen tárlatán folytatja A tó súlya című, tavalyi duókiállításon megkezdett, művészetalapú kutatását, amely során Sebestyén Olga (1891–1986) hidrobiológus-limnológusnak a Balaton élővilágával kapcsolatos munkásságát transzformálta át vizuális nyelvezetére. A további vizsgálatba elmélyülve felbukkant egy másik tudós, Kol Erzsébet (1897–1980) algológus, a hó- és jégalgák leltározójának tudásöröksége. Haniko e két kutató eredményeit, női életútjukat vizuális tér-képekké alakítja kollázsolással-kartografálással, miközben a látogató számára az ökológiai válság alga-ambivalenciáját teszi megragadhatóvá a fabuláción keresztül. A perspektíva-alakító vizuális meseszövéssel segít abban, hogy napjaink ökológiai, társadalmi és mentális zavarában képesek legyünk lélegezni – az algákkal együtt, egy lényként.

Az Algazöld csend bont virágot bennem című kiállítást számos esemény fogja kísérni, amelyekben a holisztikus életszemlélet kerül fókuszba. A megnyitó első hetében a Magyarországon még úttörőnek számító Human Design rendszerével ismerkedhetnek meg az érdeklődők, azt követően a hangterápiába bevezető gyakorlattal, tárlatvezetésekkel és egy különleges finisszázzsal készül a művész.

Zene: Noémo
Mozgókép: Vadas Géza
Társalkotók: Vinczemill, Szakács Niki, Faék Műhely
 

A kiállítás október 3-ig a Karinthy Szalon nyitvatartási idejében (hétfőtől péntekig 12–18 óra között) megtekinthető.

Az eseményen való részvételt itt lehet jelezni.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Kritika a Kis magyar kockológia című kiállításról
Kulturális hanyatlás?
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

A tizenkettedik European Remembrance Symposiumról
építészet

Kritika a Kis magyar kockológia című kiállításról
Kemény Lili Nem című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés