bezár
 

art&design

2024. 08. 15.
Történelmi és művészeti programok a pécsi Múzeumutca Plusz fesztiválon
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Történelmi és művészeti programok a pécsi Múzeumutca Plusz fesztiválon Történelmi és művészeti programokkal, köztük sok gyerekeknek szóló eseménnyel várja a közönséget a hosszú hétvégén a Janus Pannonius Múzeum Pécsen, a Múzeumutca Plusz fesztiválon.

A háromnapos, ingyenes programsorozat nyitányaként péntek délután öt órakor a Kereszt és félhold elnevezésű, a Széchenyi teret is érintő, történelmi felvonulással idézik fel a 14-16. századot - írták a szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményben.

prae.hu

A menetet a magyar középkori zenét játszó Keleti Szél Zenekar vezeti, a Káptalan utcai Históriás Udvarba visszaérkezve is ők zenélnek. Az ország több pontjáról érkező hagyományőrzők egy középkori táborban a korszak viseletével és fegyvereivel, a mindennapi élet eszközeivel ismertetik meg a látogatókat - tették hozzá. Ugyanitt szombaton, egy kerekasztal-beszélgetésen a mohácsi csatatér kutatásának legújabb eredményeiről is szó lesz.

Az érdeklődők több alkotóműhelyben vehetnek részt, selyemfestés, csempefestés, térhatású képalkotás, stencilnyomtatás, közösségi macskakőfestés várja az alkotni vágyókat. Az érdeklődők a múzeum tematikus tárlatvezetésein ismerhetik meg az utca történetét, a Zsolnay gyár ókori Egyiptom ihlette alkotásait és a Vasarely házaspár művészetét.

A gyerekeknek zeneműhelyet, papírszínházat, régészeti foglalkozásokat tartanak, a KL Színház a Psycho Mutans zenéjével adja elő Patkó Bandi című bábelőadását.

A fesztiválon mutatják be a Jelenkor című folyóirat nyári, dupla számát, az eseményen Németh Gábor új regényéből is ízelítőt kapnak az olvasók. Schaár Erzsébet ikonikus Utcájának első kiállítását egykoron barátja, Pilinszky János nyitotta meg, most a mű végső helyén egy rendhagyó Pilinszky-est révén kettejük művészete ismét összeér - írták.

Az eseményen kertmozival ünneplik a negyvenöt éves pécsi animációt: a Vasarely Múzeum falára vetítve jelenik majd meg néhány remekmű részlete.

A Múzeumutca Plusz idejére a Püspöki Kincstár díjmentesen látogatható.
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

A tizenkettedik European Remembrance Symposiumról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

irodalom

Műfajok, művészeti ágak, médiumok keveredése Milosevits Péter életművében
Újra nagyvásznon Tarr Béla Panelkapcsolat című filmje
Kevin Costner – Horizont: Egy amerikai eposz
Renaud-Delage: Gru 4


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés