bezár
 

film

2024. 08. 15.
Ősszel érkezik a mozikba a magyar könnyűzene és népzene kapcsolatáról szóló Akkord
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Akkord címmel dokumentumfilm készült a magyar könnyűzene és népzene kapcsolatáról. A film premierje október 17-én lesz, a szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál hivatalos programjában. Országosan október 24-én kerül a mozikba.

Az Akkord azt vizsgálja, hogy a zenészek hogyan, mikor találkoztak a népzenével, táncházzal és miképp hatott a népzene a művészetükre. A film beszél a népzene funkciójáról, hatásáról és a népzene szerepének változásáról az évtizedek során. A számtalan példa között Bródy János felidézi az Átkozott féltékenység című dal születését és az Illés népzenei vonatkozásait; Presser Gábor beszél a népzenéhez való vonzódásáról; míg a Csík zenekar és Kiss Tibi a Most múlik pontosan című dal formálódásáról, a Csík zenekar és Lovasi András pedig a közös zenélésükről is mesél.

prae.hu

Az Akkord a magyar népzene magyar könnyűzenére gyakorolt hatásáról szól. A kivételes zenei utazás során a magyar zene olyan kiválóságai szólalnak meg, mint Agócs Márton, Bródy János, Csík János, Ferenczi György, Kelemen László, Kiss Tibi, Kováts Gergő, Lábas Viki, Lovasi András, Majorosi Marianna, Paár Julianna, Pál István „Szalonna“, Presser Gábor, Szabó Attila, Szabó Balázs és Takács Dorina (Дeva).

Az Akkord világpremierje október 17-én, csütörtökön a szolnoki TISZApART Moziban, az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál hivatalos programjában lesz.

A film kapcsán Kempf Márta Anna, a rendező így fogalmazott:

„a zene és főképp a népzene az egyik legzsigeribb és legelemibb kifejezési módunk. Hordozzuk, magunkra formáljuk és ma már egyre szabadabban megosztjuk, és talán ez a legszebb benne, hogy összeköt, vigasztal, részünkké válik.”

Az Akkord a Vertigo Média produkciójában, közvetlen állami támogatás nélkül készült, producerei Kárpáti György és Berta Balázs. A Vertigo Média az Akkorddal tovább folytatja missziós tevékenységét a magyar audiovizuális kultúra feldolgozásával. A magyar videókorszak (Volt egyszer egy téka), a honi képregénykultúra (Volt egyszer egy képregény), a magyar szinkron (Magyar hangja…) és a hazai tetováláskultúra (Varrat) után a magyar népzenéről szóló Akkord a Vertigo Média ötödik dokumentumfilmje a témában.

Az Akkord október 24-től látható országszerte a mozikban a Vertigo Média forgalmazásában.

Forrás: Vertigo Média

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Alex Garland: Polgárháború
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap

Más művészeti ágakról

Kritika Kemény Lili Nem című regényéről
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés