bezár
 

zene

2024. 08. 13.
A héten kezdődnek a 15. Kolozsvári Magyar Napok előrendezvényei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A héten kezdődnek a 15. Kolozsvári Magyar Napok előrendezvényei Az erdélyi magyarság számára jelképes ünnepségekkel, a belvárosban visszaállított Mária-oszlop megáldásával és a Szent Mihály-templom Europa Nostra-díjának átadásával kezdődnek csütörtökön a 15. Kolozsvári Magyar Napok (KMN) előrendezvényei - közölték a szervezők kedden sajtótájékoztatón Kolozsváron.

Gergely Balázs főszervező, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke aláhúzta: a Kolozsvári Magyar Napok több mint fesztivál, közösségi ünnep, találkozási pont a kolozsvári, erdélyi magyarok számára. "Feltöltődést ad, olyan impulzust, melyet egész évben továbbvihetünk" - fogalmazott. Rámutatott: kezdeményezőként is örül, hogy Kolozsvár legrégebbi köztéri szobra - melyet a kommunizmusban elköltöztettek - visszakerült eredeti helyére, a piarista templom elé, és "megkoronázza" az ott kialakított új közteret.

prae.hu

Oláh Emese kolozsvári alpolgármester kiemelte: az évről évre egyre több látogatót vonzó rendezvénysorozat alatt a kolozsvári magyarság megmutathatja értékeit. Elmondta: az önkormányzat is értékeli a KMN sikerét, hogy számos turistát vonz a városba, amit idén rekordértékű, 710 ezer lejes (közel 56,2 millió forint) támogatással ismert el.

Az augusztus 18. és 25. között tartott 15. KMN előrendezvényei csütörtökön, Nagyboldogasszony napján a belvárosban visszaállított barokk fogadalmi szobor, a Mária-oszlop megáldásával kezdődnek. Szombaton átadják a főtéri Szent Mihály-templom szakszerű felújításáért odaítélt Europa Nostra-díjat.

Szabó Lilla programigazgató a KMN társrendezvényeire is kitért. Mint mondta, a Magyar Egyházzenei Biennálé péntektől jövő szerdáig tart, ez idő alatt számos neves kórus mutatkozik be a város templomaiban. A 26. Szent István-napi Néptánctalálkozó szombattól tértáncokkal, kedden a több országból érkező kisebbségi táncegyüttesek felvonulásával és néptáncgálájával zajlik.

A hétvégén nyílnak meg a Művészeti Múzeumban a hagyományos kiállítások; a 110 éve született Kós András szobrászművész emlékkiállítása, Incze Mózes festőművész kiállítása, T. Szűcs Ilona és Tóth László retrospektív tárlata. Különleges tárlat nyílik Bense Jenő és Gergely Balázs gyűjtő Kolozsvárt ábrázoló képeslapgyűjteményeiből Főtér - Kolozsvár központi terének 125 éve képeslapokon címmel.

Idén kétnaposra bővülnek a családi sportnapok, szombaton és vasárnap a sportklubok tartanak bemutatókat, versenyeket kicsiknek és nagyoknak.

A 15. KMN nyitógáláját hétfőn este tartják a magyar színházban, ahol a Magyar Állami Népi Együttes Nagyvárosi vándorok című táncelőadását láthatja a közönség.

A KMN "A hét meg a nyolcát" mottóval szervezett idei kiadása 74 helyszínen 560 programponttal zajlik és megőrzi a korábbi, jól bevált struktúrát. A Farkas utcában a kézművesvásár, a Romkertben a gyermekprogramok lesznek, lesz Folkudvar, Borutca, Ifjúsági udvar és megnyílik az alternatív zenei programoknak otthon adó Bánffy-udvar is.

Magyarország kolozsvári főkonzulátusa is megnyitja kapuit #Főtér23 néven és idén is számos programmal várja a magyarnapozókat. Új helyszín az MCC Lounge a TIFF-ház udvarán, az Oázis by RMDSZ DaPino étterembeli helye, a Herepei-házban nyíló Refo-udvar.

A különböző partnerintézmények szervezésében számos előadás, koncert, irodalmi program lesz, de városnéző séták, orgonatúra, toronylátogatás is szerepel a programban.

A főtéri nagyszínpadon jövő szerdától a Zanzibár, a Neoton Família, a Parno Graszt, az Elefánt, a Debrecen Big Band és Vastag Tamás lép fel. Jövő pénteken a kolozsvári Miklós Gyuri és a LetShow Zenekar ad elő magyar slágereket. Szombaton a Raklap Zenekar és a Kowalsky meg a Vega koncertezik, vasárnap magyar nótagála lesz, majd Demjén Ferenc fellépése zárja a koncertek sorát.

Jövő hétvégén tartják több száz résztvevővel a Donaton terepfutóversenyt, valamint az örömfőzést is a Hója-erdőbeli skanzenben.

Idén is lesz közösségi gyűjtés, az ingyenes rendezvénysorozat résztvevői magát a Kolozsvári Magyar Napokat támogathatják adományaikkal.

A 15. KMN részletes programja a Magyarnapok.ro honlapon és telefonos applikáción is böngészhető.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám

Más művészeti ágakról

Kemény Lili Nem című regényének kritikája
Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés