bezár
 

film

2024. 08. 13.
Augusztus 22-én kezdődik a Bujtor István Filmfesztivál Keszthelyen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Augusztus 22-én kezdődik a Bujtor István Filmfesztivál Keszthelyen Hatvannégy versenyfilm mellett az ikonikus Ötvös Csöpi-sorozat alkotásai, valamint díszvendégek is várják a közönséget az augusztus 22-én kezdődő Bujtor István Filmfesztiválon, Keszthelyen.

Az augusztus 25-ig tartó filmfesztivál A nagy csinnadratta című vörös szőnyeges megnyitóval veszi kezdetét délután 5 órakor Keszthely főterén. Később pedig az ikonikus Ötvös Csöpi-sorozatból A Pogány Madonna című filmet láthatja a közönség - tájékoztatták a szervezők az MTI-t hétfőn.

prae.hu

A sorozatból Az elvarázsolt dollár és a Hamis a baba című alkotások vetítése is szerepel a programban. A Pogány Madonna-szobrát a Hamis a babával együtt a Bujtor-emlékkiállításon tekinthetik meg az érdeklődők - írják.

Az Ötvös Csöpi-filmek vetítése előtt L. Dézsi Zoltán újságíró, a Buj-tour csapat tagja beszélget Kern Andrással, Gundel Takács Gáborral, Frenreisz Károllyal és Piroch Gábor kaszkadőrrel, akinek önéletrajzi ihletésű kisjátékfilmje, az Égig érő álmok a játékfilmek és kísérleti fikciós alkotások között száll versenybe a fesztiválon.

Ugyanebben a kategóriában lesz látható Gaál Ildikó és Surányi András Meghalni bárki tud című alkotása, amelyben Koltai Róbert és Elek Ferenc játssza a főszerepet, valamint a Cicaverzum című film, amelynek főszereplője a szerelem elől menekülő harmincéves Fáni, akit Törőcsik Franciska alakít.      

A játékfilmek és kísérleti fikciós alkotások szekcióban versenyez még Králl Kevin rendező-forgatókönyvíró Melange című alkotása, amely egyetlen éjszaka történetét meséli el, amikor egy középkorú színész útnak indul saját filmbemutatójára, ám az ünneplést beárnyékolja az édesapja halála.

Benkő Claudia és Magyari Zsolt rendezők 1939 című alkotása egy detektívtörténeten keresztül bepillantást enged a végletekig megosztott magyar társadalom tagjainak személyes világnézetébe a második világháború hajnalán. Látható lesz a Cafe Marylin című film is, amelyben egy híres szinkronszínész találkozik hanghasonmásával. A Széllel szemben című alkotásban egy tizennégy éves ikerpár, Lili és Léna elszöknek a gyermekotthonból, és elindulnak haza régen látott édesanyjukhoz.

A fesztiválon látható lesz a Dub Hard - Keményre hangolva című fikciós alkotás, valamint a Kék róka, Pacskovszky József rendezésében és Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című filmje. Bekerült a versenyprogramba a Majdnem menyasszony, a Herczeg Ferenc műveit feldolgozó trilógia következő darabja, Heim Vilmos Apám fia című játékfilmje, valamint az Éger című film is, amely a MetroPOLICE filmfesztiválon kapott fődíjat.

A dokumentumfilmek közt száll versenybe a Bujtor-díjas Poroszka Magyar Zsolt méhekről szóló újabb természetfilmje, valamint Hajduk Márta és Novák Lajos rendezésében a Rokonom, Petőfi című film és Szalóczy Pál Carte Rouge című dokumentumfilmje, amely a trianoni békediktátum részleteit játékfilmes eszközökkel dogozza fel. A My back story című doku a négy éve gerincferdüléssel küzdő Dorottya történetét mutatja be, de látható lesz Oláh Katalin Keleti Ágnesről szóló dokumentumfilmje, az Ugrin Julianna és Vízkelety Márton által jegyzett, A döntés című film, valamint Skrabski Fruzsina és Kiss Sándor Megörökölt gyalázat című dokumentumfilmje.

Az animációs filmek között szerepel Gauder Áron Kojot négy lelke és Báthory Rudolf A bagdadi láda rejtélye című animációja. A versfilmek között más szerzők mellett Petőfi Sándor, József Attila, Juhász Gyula, Reményik Sándor és Tisza Kata művei is szerepelnek. Engelmann Péter korábbi Bujtor-díjas alkotó két versklippel vesz részt a fesztiválon, Berecz Péter, az ATV Heti Naplójának riportere pedig A vastüdejű ember című portréjával.

Az eseményen számos alkotó személyesen is jelen lesz. A Bujtor-díjak átadása augusztus 25-én lesz a Balaton Színházban, a Bujtor-család jelenlétében.

A Csöpi-filmek kivételével minden alkotás és beszélgetés ingyenesen látogatható. A részletes program a www.bujtorfilmfesztival.hu oldalon érhető el.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról

Más művészeti ágakról

Kemény Lili Nem című regényének kritikája
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés