bezár
 

film

2024. 08. 09.
Fődíjat nyert a Kék Pelikan című film Tel Avivban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fődíjat nyert Csáki László Kék Pelikan című alkotása az Animix Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, Tel Avivban csütörtökön.

Csáki László egész estés, animációs technikával készült dokumentumfilmje az augusztus első hetében a Tel Aviv Cinematheque-ben megrendezett Animix fesztivál játékfilmes versenyében nyerte el a fődíjat.

prae.hu

A Kék Pelikan valós eseményeket feldolgozó humoros, nosztalgikus történet a szabadságról és három jóbarátról, akik az 1990-es években egy kék indigópapír segítségével hamisítottak nemzetközi vonatjegyeket. A Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával készült alkotást már több mint 21 ezren látták moziban és továbbra is megtalálható a hazai filmszínházak, kertmozik és szabadtéri vetítőhelyek műsorán - olvasható az NFI MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

"Merész film, amely semmihez sem hasonlítható; bátran mer egy jelentéktelennek tűnő történetre összpontosítani. Közelebbről megvizsgálva felismerhető benne a mindent felforgató anarchizmus és az emberi szabadságvágy!" - indokolta a fesztivál zsűrije döntését, kiemelve, hogy az animáció kitűnően megragadja a kor életérzését, a rá jellemző színekkel, ritmussal és zenével.

Izrael legnagyobb animációs filmfesztiválja 2000 óta várja a képregény és animáció rajongóit, a csaknem 20 ezer látogatót vonzó eseményen az utóbbi években külföldi alkotók is bemutatkozhatnak.

Az első animációs technikával készült egész estés magyar dokumentumfilmet április elején mutatták be a hazai mozikban.

A filmben a valós - saját hangjukon megszólaló - szereplők mellett Lévai Norman, Tegyi Kornél, Kenéz Ágoston, Börcsök Olivér, Rujder Vivien, Olasz Renátó, Thuróczy Szabolcs, Csőre Gábor, Trokán Nóra és Csoma Judit is hallható.

A rendszerváltás utáni időszak megidézését olyan ismert magyar kultzenekarok biztosítják, mint a Bonanza Banzai, a Kispál és a Borz vagy a Hiperkarma.

Csáki László, a Magyar Filmszemlén és a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon többször díjazott, Balázs Béla-díjas író-rendező éveken át készített interjúkat azokkal az érintettekkel, akiknek az életére sorsfordító hatást gyakoroltak azok a nemzetközi utazások, amelyeket a kék Pelikan indigóval hamisított vonatjegyekkel tettek meg.

A Metropolitan egyetemen is oktató Csáki László jelenleg a Nemzeti Filmintézet Fast Forward Program alkotótáborában segíti az animációs filmkészítés iránt érdeklődő fiatalokat Terényben.

A Kék Pelikan producere Felszeghy Ádám és Kázmér Miklós. Az operatőr Horváth Árpád, a vágó Szabó Dániel, a zeneszerző Tövisházi Ambrus és Preiszner Miklós.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Luca Guadagnino: Challengers
Dev Patel: A Majomember

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés