bezár
 

zene

2024. 08. 08.
Siti & The Band: fúziós zene Zanzibárból
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Siti & The Band: fúziós zene Zanzibárból Zanzibárból érkezett a Sziget fesztiválra a Siti & The Band, amely különleges fúziós zenét játszik, és csütörtök este a Global Village színpadon ad koncertet.

"Őszintén szólva Freddie Mercury pályafutása során nemigen hozta szóba zanzibári gyökereit, emiatt a helyiek sem igazán kötődnek személyesen hozzá. Ami engem illet, tinédzserként sokféle popzenét hallgattam, például Beyoncét, meg hiphopot, de Queent egyáltalán nem" - mondta a koncert előtt az MTI-nek Siti Amina Omar, a csapat énekese, aki az úd nevű arab lanton is játszik.

prae.hu

Mint elmesélte, a Siti & The Band 2015 táján alakult az egyetlen zanzibári zeneiskola néhány diákjából. A kelet-afrikai Tanzániához tartozó Zanzibárnak rendkívül gazdag és sokszínű a kultúrája, az évezredek során az arab, a török, az indiai és az afrikai hagyományok egyaránt hatottak rá. Az együttes ezt vegyíti dzsesszel, funkkal, reggae-vel, és ezzel egyedi fúziós zenét hozott létre. A Siti & The Band-ben az énekesnő mellett Neema Surrie (hegedű), Khamis Sela Othman (kánún), Kevin Mpangala (basszusgitár), James Clemence (dob) és Razakey Tausir (billentyűs és ütőhangszerek) játszik.

"A sok-sok kulturális hatásból táplálkozó tanzániai zene, a Taarab még a suli előtt megfertőzött, otthon amúgy is mindenki énekelt, a legszebben a nagybátyám, aki esküvőkön is fellépett. 2012-ben határoztam el, hogy hivatásos énekes leszek, holott Zanzibárban a nők szerepe és jogai igen korlátozottak, és a családom sem támogatott. Az akadémián három éven át harminc férfival tanultam együtt, én voltam az egyetlen nő. Nem volt könnyű, de nagyon motivált voltam, hogy kultúrámat, gyökereimet minél több embernek meg tudjam mutatni. Egyik akadémiai tanárom mondogatta nekem, hogy az én utam a társadalmi árkok betemetése" - fejtette ki az énekes.

Művészneve, a Siti szuahéli nyelven nőt jelent, de a névválasztás egyben tiszteletadás a nagy előd, az 1920-as években feltűnt Taarab énekesnő, Siti Binti Saad munkássága előtt, akit a mai napig mérhetetlenül tisztel, akárcsak Saad növendékét, a 2013-ban elhunyt Bi Kidudét. "Ők igazi hősök voltak. Bi Kidude még élt, amikor a zeneakadémiára jártam. Mindig mezítláb lépett fel, szivart szívott, és a maga útját járta. Ők ketten nőként, a zanzibári kultúra nagyköveteiként, ugyanakkor a társadalmi igazságosságért vívott harcukkal is nagy hatással voltak rám".

Siti Amina Omar számos dalszövegében száll síkra az egyenlőtlenségek felszámolásáért, a nők jogaiért. "Az elmúlt években sok fiatal nőt látok, akiket inspirált a tevékenységem, vannak tanítványaim is. Nagyon nagy utat kell bejárnunk, az én zenekaromban is csak két nő van, de a helyzet apránként változik".

Az énekesnő beszámolt arról, hogy az év végén megjelenik a zenekar második albuma - az első, a Fusing the Roots még 2018-ban jött ki. A Siti & The Band sokat koncertezik; mostani európai turnéjuk során Lengyelországban, Portugáliában, Belgiumban és Németországban is felléptek fesztiválokon. "Nemsokára egy szólódallal jelentkezem, amely egy szerelmes szám. Ezzel is az a célom, hogy bátorítsam a fiatal zanzibári nőket, hogy álljanak ki magukért" - mondta.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Kemény Lili Nem című regényének kritikája
Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés