bezár
 

film

2024. 08. 08.
35 mm-es kópiára gyűjt a Fekete pont stábja
Augusztus 20-ig várják a támogatásokat a Brancson
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szimler Bálint első nagyjátékfilmje, a független gyártásban, filmnyersanyagra forgatott Fekete pont hamarosan a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon versenyez. A rendező és állandó alkotótársa, a kizárólag e film forgatása kedvéért Hollywoodból hazatérő Rév Marcell operatőr szeretné, ha a magyar közönség úgy láthatná mozikban a filmet, ahogy azt eredetileg megálmodták: 35 mm-es kópiáról. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, az alkotók most a filmszerető közösség összefogását kérik – adta hírül a filmet itthon forgalmazó Mozinet.

A kezdeményezés rendkívül szokatlannak számít, hiszen bár egyes mozik gépházai fel vannak szerelve a celluloid vetítésekhez szükséges analóg eszközökkel, a magyar mozikban utoljára hat évvel ezelőtt vetítettek premierfilmet filmkópiáról: ez volt Nemes Jeles László Napszállta című alkotása. A digitális technológia térnyerése sajnos elkerülhetetlen, hiszen egy analóg filmkópia gyártása ma több millió forint. Ez egy olyan, közvetlen állami támogatás nélkül megvalósult, alacsony költségvetésű film esetében, mint a Fekete pont, rendkívül jelentős összeg, éppen ezért remélik az alkotók a közönség segítségét a még hiányzó egymillió forinthoz. A filmrajongók támogatása nemcsak egy különleges moziélmény létrejöttéhez járulhat hozzá, hanem a támogatók részesei lehetnek az első premier előtti vetítésnek – egyben tehát a filmkópia legelső nyilvános vetítésének – és a vetítés után az alkotókkal is találkozhatnak – részletezte a forgalmazó.

prae.hu

Fekete pont werkfotó

Szimler Bálint rendező és Rév Marcell operatőr a Fekete pont forgatásán
(Fotó: Megyeri Dániel)

Fekete pontban a Berlinből hazaköltöző tízéves Palkó (Paul Mátis) csodálkozva szemléli egy átlagos magyar iskola mindennapjait. Egyedül Juci néni (Mészöly Anna), a pályakezdő tanárnő érti őt meg, aki szintén elszenvedője a házmester-kultúrában megragadt intézményi rendszernek. 

„A gyereklétben minden pillanatnyi, de minden egy életre szól. Nagyon intenzív időszak, gyorsan történnek a dolgok, de nagyon fontos hatással vannak az egész életünkre. Rév Marcell operatőrrel úgy gondoltuk, hogy a nyersanyaggal való munka hasonló érzés. Minden egyszeri és megismételhetetlen. Amit elcsípünk a helyzetből, az beleég a filmbe, és csak később, előhívva látod, hogyan is történt pontosan. Nem csupán felvettük, inkább megörökítettük a jeleneteket” 

– mondta el Szimler Bálint rendező az alkotási folyamatról.

Fekete pont werkfotó

Mészöly Anna és Paul Mátis főszereplők a Fekete pont forgatásán
(Fotó: Megyeri Dániel)

A helyenként groteszkbe hajló, örkényi hagyományokat továbbvivő Fekete pont nem az első film, amelyet az alkotók filmre forgattak. Szimler Bálint és Rév Marcell párosa már a Cannes-ban vetített Itt vagyokot is celluloidra álmodta meg. Rév Marcellnek lehetősége nyílt hollywoodi munkái során is legtöbbször analóg filmre forgatni, például az Eufória és Az idol sorozatok, vagy a John David Washington és Zendaya főszereplésével készült Malcolm és Mary című film esetében is.

Fekete pontot az egyik legrégebben alapított, legnagyobb presztízsű A-kategóriás seregszemlén, a 77. alkalommal megrendezésre kerülő Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon még digitálisan vetítve láthatja a közönség, és kizárólag a hazai nézők összetartó erején múlik, hogy elkészül-e a film 35mm-es kópiája – hangsúlyozta a Mozinet. Az alkotás szeptember 19-én kerül a magyar mozikba.

Fekete pont werkfotó

A kamera mögött Rév Marcell operatőr a Fekete pont forgatásán
(Fotó: Skublics Gergely)

A 35mm-es bemutatót a Brancs felületén lehet támogatni mostantól egészen augusztus 20-ig. A különböző elérhető támogatói csomagokról és további részletekről ide kattintva lehet tájékozódni.

Borítókép: jelenetkép a filmből
Forrás: Mozinet

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Luca Guadagnino: Challengers
Alex Garland: Polgárháború
A 14. Frankofón Filmnapokról

Más művészeti ágakról

Kulturális hanyatlás?
Esszésorozat Juhász Ferencről – első rész
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés