bezár
 

art&design

2024. 08. 04.
Megnyílt Refik Anadol Rumi Dreams című kiállítása Debrecenben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megnyílt Refik Anadol Rumi Dreams című kiállítása Debrecenben Megnyílt szombaton Refik Anadol Rumi Dreams című kiállítása a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központban (MODEM); a világhírű török-amerikai médiaművész 32 négyzetméteres ledfalat igénylő videómunkája a 13. században élt Mevlana Jallaludin Rumi költő, filozófus, tudós emlékére készült - hangzott el a megnyitón.

Gülsen Karanis Eksioglu, Törökország magyarországi nagykövete elmondta: a török-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulóján rendezett magyar-török kulturális évad keretében eddig több mint 90 rendezvényt szerveztek különböző helyszíneken, amelyekkel összesen több mint 200 ezer embert értek el. Azonban ez az első alkalom, hogy Debrecenben mutatják be Törökországot - fogalmazott a megnyitón, hozzátéve, hogy a kulturális évad nagyobb attrakcióit Debrecennek tartották fenn.

prae.hu

A kiállítással kapcsolatban kiemelte, hogy Refik Anadol a török kulturális örökség egyik legbecsesebb alakját, Mevlana Jallaludin Rumit mutatja be, a figyelemre méltó videóinstallációt Rumi versei ihlették. A tárlat arra a gazdag gyűjteményre épül, amelyet a költő, filozófus, tudós egykori városának, Konya önkormányzatának hozzájárulásával gyűjtöttek össze. Refik Anadol és csapata digitális eszközökkel dolgozta fel ezt a gazdag gyűjteményt - mondta a nagykövet.

Hangsúlyozta: Mevlana Jallaludin Rumi üzenetei jól ismertek, hiszen a szeretet, a megértés, a tolerancia, a megbocsátás ma minden eddiginél nagyobb jelentőséggel bírnak. Különbözőségeink ellenére, emberiségként egy egészet alkotunk - tette hozzá.

Puskás István, Debrecen kulturális területért felelős alpolgármestere a város digitális művészetét ismertette. Felidézte, hogy Magyarországon először, 1975-ben Tilless Béla itt állította ki köztéren a luminokinetikus installációját, és azóta is nagy hangsúlyt fektetnek az adat és a művészet, a technika és a művészet kapcsolatára. Szerinte ebben a folyamatban egy igazi fordulópont a mostani kiállítás.

Vizi Kata, a MODEM ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy Refik Anadol MODEM-beli kiállítása kiemelt jelentőségű esemény, amely a Török-Magyar Kulturális Évad mellett az 58. Debreceni Virágkarnevál részeként érkezett a városba. A tárlat szeptember 29-ig látogatható.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés