bezár
 

film

2024. 07. 25.
Idén huszadszorra várja Miskolcra a filmrajongókat a CineFest
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén huszadszorra várja Miskolcra a filmrajongókat a CineFest A jubileumi CineFest a nagy visszatérések fesztiválja lesz, az évről évre Miskolcon megrendezett nemzetközi filmes seregszemle 2024-es versenyprogramjában olyan, a fesztivál korábbi éveiből jól ismert alkotók legújabb munkái is helyet kaptak, mint Sean Baker, Hajdu Szabolcs és Yorgos Lanthimos.

„A CineFest az évek során hatalmas utat tett meg addig, hogy ma Magyarország legnagyobb, nemzetközi kortárs nagyjátékfilmeket bemutató filmfesztiválja legyen. Ugyanakkor a jubileum nemcsak az előre-, hanem visszatekintésre is alkalmat ad. A versenyprogramban ezért helyet kaptak olyan alkotók munkái, akik korábbi filmjeikkel az elmúlt két évtizedben már szerepeltek a CineFesten. Ők mostanra kiforrott, nemzetközileg elismert alkotók lettek” – mondta Bíró Tibor fesztiváligazgató.

prae.hu

Anora a CineFesten

Jelenet az Anora című versenyfilmből
A fotón középen a címszerepet alakító Mikey Madison (© Augusta Quirk)

Erre jó példa az egyik legjelentősebb amerikai független filmessé vált Sean Baker. Baker korábban Tangerine (2015) és Vörös rakéta (2021) című filmjeivel szerepelt a CineFest programjában, ráadásul az utóbbi premierjére a film főszereplőjével, Simon Rex-szel közösen ellátogatott Miskolcra. Legújabb munkája, az Anora Vörös rakétához hasonlóan a cannes-i versenyprogramban debütált, és ezúttal elnyerte a legfontosabb díjat, az Arany Pálmát. A CineFesten is versenyben lévő Anora címszereplője egy fiatal brooklyni szexmunkás, aki mesébe illő módon megismerkedik egy oligarcha fiával, akihez villámgyorsan feleségül is megy. A szülők nem nézik jó szemmel a váratlan frigyet, és az Egyesült Államokba utaznak, hogy a románc végét sürgessék. Baker új filmje a rendezőhöz méltóan a végletekig őrült, ugyanakkor társadalmilag releváns vígjáték.

Hajdu Szabolcs

Jelenetkép az Egy százalék indián című versenyfilmből
A fotón a rendező – forgatókönyvíró – főszereplő Hajdu Szabolcs látható

Hajdu Szabolcs rendező korábban a Fehér tenyérrel 2007-ben Miskolc Város különdíját, az Ernelláék Farkaséknál című filmjével 2016-ban pedig közönségdíjat nyert a CineFesten. Utóbbi filmmel kezdődő, majd a Kálmán-nappal (2023) folytatódó párkapcsolati trilógiájának utolsó darabja a most versenyprogramban szereplő, ősszel a mozikba kerülő Egy százalék indián. Egy haláleset újra összehoz három régi barátot. Útjaik az évek alatt társadalmilag szétváltak: egyiküket tanári állás várja Mexikóban, másikuk az alsó-középosztálybeliek életét éli, a harmadik pedig anyagilag teljesen lecsúszott. A társaságukhoz később csapódó barátnők egy ideig tűrik a beszólásaikat és bölcselkedéseiket, de egy idő után mindenkinek elege lesz a másikból. A fesztiválon szabadtéri vetítés keretében, versenyen kívül látható lesz a trilógia első két filmje is – ígérik a szervezők.

A kegyelem fajtái a CineFesten

Jelenetkép A kegyelem fajtái című versenyfilmből
Balról jobbra: Margaret Qualley, Jesse Plemons és Willem Dafoe (© Forum Hungary)

A tavalyi CineFest legnagyobb szenzációja volt, hogy Yorgos Lanthimos Magyarországon forgatott filmje, a Szegény párák a Velencei Filmfesztivállal egy időben szerepelhetett a programban. Az alkotás aztán páratlan karriert befutva Velencében elnyerte az Arany Oroszlánt, majd később négy Oscar-díjat, köztük a legjobb női főszereplőnek (Emma Stone) járót. Lanthimos időközben elkészítette új filmjét, A kegyelem fajtáit, amellyel ismét a CineFest versenyprogramjában találkozhat először a magyar közönség. A három részre tagolható bizarr mese főszereplői a Szegény párák kiváló párosa, Emma Stone és Willem Dafoe mellett ezúttal Jesse Plemons, Margaret Qualley és Hunter Schafer. A filmben nyújtott alakításáért a három különböző szerepet is eljátszó Plemons a legjobb színész díját nyerte Cannes-ban.

Az egyre szaporodó újabb információk a fesztiválról a CineFest honlapján, ide kattintva lesznek megtalálhatók.

Forrás: CineFest

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés