bezár
 

film

2024. 07. 24.
Egy zenés romantikus vígjáték és egy a hippi korszakot megelevenítő film gyártását támogatja az NFI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy zenés romantikus vígjáték és egy a hippi korszakot megelevenítő film gyártását támogatja az NFI Szabó Márton István első mozifilmje, a Zajkapitány című zenés romantikus vígjáték gyártására 135 millió forintot, míg a Darko Lungulov rendezésében készülő, a 70-es évek hippi korszakát megelevenítő alkotás gyártására 160 millió forint gyártási támogatást szavazott meg az Nemzeti Filmintézet (NFI) filmszakmai döntőbizottsága - tájékoztatta az intézet az MTI-t kedden.

Az NFI Inkubátor Programjának támogatásával készülhet el Szabó Márton István első mozifilmje, a Zajkapitány egy öregedő DJ-ről, akit Dióssi Gábor alakít - olvasható a tájékoztatóban.

prae.hu

Mint írják, az alkotók optimista kicsengésű filmet képzelnek el. A Zajkapitány az idősek és a fiatalok közötti kölcsönös hídépítés esélyeit mutatja be a szórakoztató zeneipar ismerős kulisszái között. Pezsgő, underground történet, egyszerre humoros és lírai, teli biztatással - közölték.

A tájékoztató idézi Szabó Márton István rendezőt, aki korábban első filmtervéről azt mondta: régóta foglalkoztatja az, hogyan tud idős szereplőkkel abszurd jelenetekben filmre vinni egy felnőttéválás-történetet. "Ez a harmadik projektem, ami Dióssi Gábor színész kortalan karaktere köré épül. Azt szeretném megmutatni az általa életre keltett DJ történetén keresztül, hogy az az életszakaszváltás, ami a nyugdíj előtt álló embereket érinti, nagyon hasonló ahhoz a kapunyitási félelemhez, amivel nekünk, harminc körülieknek kell szembenéznünk" - mondta a rendező.

A Zajkapitány forgatókönyve az Inkubátor Programban formálódott, a fejlesztés utolsó szakaszát és a gyártását az Inforg-M&M Film valósítja meg. A film producere Mécs Mónika, operatőre Dévényi Zoltán. A forgatókönyvet a rendező és Kocsányi András közösen írta.

Szabó Márton István 2021-ben végzett az ELTE film szakán. Klíma című rövid dramedyje a párválasztás nehézségeiről szólt egy utópisztikus világban. A Zajkapitány forgatása 2025 késő tavaszán zajlik majd, és a film a tervek szerint 2026 végén kerül a magyar mozikba.

A 70-es évek hippi korszakát eleveníti meg a magyar-szerb-luxemburgi-horvát koprodukcióban létrejövő 1970 című film, Darko Lungulov rendezésében. A vajdasági magyar színészekkel és stábbal készülő film története 1970 forrongó nyarán játszódik, főszereplője egy kamasz fiú, aki nagyszüleinél tölti a nyarat egy vajdasági faluban, és elszökik egy hippi csapattal Belgrádba, hogy Nixon amerikai elnök látogatása ellen tüntessenek, de a kamaszfiút inkább az egyik társaságbeli lány iránti érzései vezérelik - olvasható a tájékoztatóban.

A forgatókönyvet is jegyző szerb rendező korábbi munkái között van a magyar mozikban is bemutatott Itt is, ott is (2009) és a Szobrot Michael Jacksonnak! (2015) című nemzetközi fesztiváldíjakkal is jutalmazott vígjáték.

Az 1970 utómunkájának nagy része Magyarországon valósul meg. Darko Lungulov új filmje a Andromeda Films produkciójában készül Taschler Andrea vezetésével, akinek korábbi munkái között van a Délibáb, a Genezis, a Tegnap és az első marokkói-magyar koprodukció, a Sirokkó, melyet hamarosan bemutatnak a mozik - áll a közleményben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Újra nagyvásznon Tarr Béla Panelkapcsolat című filmje
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Dev Patel: A Majomember
Alex Garland: Polgárháború

Más művészeti ágakról

Kiss Judit Ágnes: Tujaszörny és nyírfakobold, Pagony, 2024
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés