bezár
 

zene

2024. 07. 22.
Hétfőn kezdődik a Kodály Művészeti Fesztivál Kecskeméten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Számos hangverseny, kiállítás, koncertvetítés és térzene is várja az érdeklődőket a hétfőn kezdődő Kodály Művészeti Fesztiválon Kecskeméten.

Barta Dóra, a programsorozatot szervező Hírös Agóra ügyvezető igazgatója elmondta: az idén július 22. és 28. között a város emblematikus kulturális helyszínein és közterein zajló Kodály Művészeti Fesztivál egy héten át 9 helyszínen, 11 fő programelemmel és 7 kísérőprogrammal várja az érdeklődőket. A fesztivál programjában a változatos stílusokat képviselő hazai és külföldi együttesek koncertjei mellett képzőművészeti és fotókiállítás, valamint koncertfilm vetítések is szerepelnek - tette hozzá.

prae.hu

A fesztivál nyitónapján, július 22-én a Falvay Attila, Bangó Ferenc, Tuska Zoltán és Éder György alkotta Kodály Quartet lép fel a Hírös Agóra új helyszínén, a KultKaszinó színpadán. A kamaraegyüttes műsorában Kodály, Mozart és Mendelssohn művei szerepelnek.

A Romkert ad otthont július 23-án a Kodály Spicy Jazz projekt hangversenyének. A Kodály Zoltán által is feldolgozott legszebb és legismertebb magyar népdalok ezúttal újragondolt formában, "dzsesszköntösben" szólalnak meg.

A világhírű virtuóz zongoraművész, komponista és zenei producer, Péter Bence július 26-án ad koncertet a Hírös Agóra Kulturális Központban. A zeneszerző kompozícióiban a pop elemei keverednek a rockkal és a klasszikus hangzásokkal.

A fesztivál zárásaként, július 28-án a kecskeméti főtér fái alatt Hollókői Huba vezényletével a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar koncertjén Vivaldi A négy évszak című művének Max Richter-féle átiratát hallhatják az érdeklődők a brit hegedűvirtuóz, Daniel Rowland vendégszereplésével.

A programok között szerepel még Csurka Eszter képzőművész Shift című kiállítása, Kovács Szabolcs fotókiállítása, valamint Kiss Zsolt és a Four Bones Quartet közös koncertje Végh Lajos homokanimációjával. A Deák Ferenc téren kialakított Kodály Pont pedig lehetőséget teremt arra, hogy néhány percig bárki zenélhessen, műfajtól és amatőr vagy professzionális státuszától függetlenül, de megoszthatja élőszóban a zenével kapcsolatos élményeit, emlékeit, benyomásait is - tette hozzá.

Rajk Judit, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetének igazgatója elmondta: a kecskeméti intézmény felújítási munkálatai lassan befejeződnek, de az épület idén helyszínként még nem szolgálhat, viszont több programot is ajánlottak a Kodály Művészeti Fesztivál kínálatába.

Az intézet korábbi igazgatója, Nemes László Norbert és Irene Verburg a Holland Ifjúsági Vegyeskart vezényli majd július 25-én a kecskeméti Piarista templomban. A koncerten Kodály Zoltán mellett többek között Cyrillus Kreek, Franz Schubert, Francis Poulenc és Georgy Sviridov szerzeményei is hallhatóak lesznek. Az intézet idén végzett mesterszakos hallgatói július 26-án a Kodály Pontban adnak ízelítőt tudásukból.

A Trio Passacaglia tagjaként a július 27-ei koncerten Rajk Judit mint énekművész is bemutatkozik. A két részből álló műsor valójában egy megkomponált - az együttes nevére is utaló - séta, a gregoriánoktól a reneszánsz és barokk műveken át egészen napjainkig.

A hangverseny első része a Passacaglia della vita - Séta az élet címmel a városháza díszudvarában kezdődik, majd a résztvevők és a közönség sötétedés után - egy közös sétát követően - a Barátok templomában hallgathatja meg a hangverseny második részét. Az ott elhangzó, a halál útját végig járó Passacaglia della morte című kompozíciót 2023-ban kifejezetten az együttes számára írta Tornyai Péter.

Kecskemét 1970-ben adott otthont először a Kodály Szemináriumnak. A világ szinte minden pontjáról érkező kutatók és oktatók részvételével zajló rendezvényhez kezdetek óta egy hangversenysorozat is kapcsolódott, amely 1991-től Kodály Fesztivál néven, majd 1998-tól pedig Kodály Művészeti Fesztivál néven vált széles körben ismertté és népszerűvé.

Rajk Judit elmondta: a kecskeméti Kodály Intézet szervezésében a fesztivállal párhuzamosan zajlik a 33. Nemzetközi Kodály Szeminárium. A szakmai foglalkozásokra mintegy hetvenen jelentkeztek. Érkezik hallgatókból és tanáraikból álló csoport például az amerikai egyesült államokbeli Indiana Universityről, de jönnek Erasmus-ösztöndíjjal résztvevők az Európai Unió országaiból, és egy nagyobb létszámú tanárcsoport Kínából. A világ húsz országából jelentkező érdeklődők a szolfézs és zenelméleti kurzusok mellett vezénylés és módszertan workshopokon vehetnek részt, a napokat pedig mindig kóruspróbákkal zárják.

A szeminárium részeként a Leskowsky Hangszergyűjteményben előadásokkal és különféle hangszerbemutatóval várják a hallgatókat.

A kecskeméti önkormányzatnak köszönhetően pedig a nyári kurzusok résztvevői kedvezményesen látogathatják a Kodály Művészeti Fesztivál valamennyi programját - tette hozzá a kecskeméti intézet igazgatója.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés