bezár
 

színház

2024. 07. 18.
Mentorprogramot indít a Fiatal Drámaírók Háza
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Drámaírói mentorprogramot indít a Fiatal Drámaírók Háza, a beérkező adományok függvényében 1-6 tehetséges szerző bővítheti ismert dramaturgok és rendezők segítségével fél év leforgása alatt egész estés szöveggé ötletét.

A szervezet 2021 óta működik és ír ki rendszeresen nyílt, jeligés pályázatokat rövid színművek fejlesztésére és bemutatására. Ezeket két antológiában is kiadták, illetve több alkotás a bemutatása óta önálló életet él fővárosi és vidéki színtársulatok repertoárjában, mint például a Déryné-ösztöndíjas Nagy-Szakmáry Attila ’Villámrandi’ című műve is. 

Szkéné színház

A program célja, osztotta meg a Fiatal Drámaírók Háza alapító-vezetője, Horváth Benji kulturális menedzser, hogy lehetőséghez jussanak azok a művészek, akik más körülmények között kevésbé tudnának érvényesülni a tehetségük ellenére is – például a kulturális élet kihívásokkal teli jelenlegi helyzete és a lehetőségek csökkenő száma miatt. Éppen ezért nevezési díja sincsen a jelentkezésnek.

A mentorprogramra jelentkezőktől szinopszist és koncepciótervet várnak a szervezők egy rövid bemutatkozás kíséretében október 13-áig, a szövegfejlesztési folyamat során pedig a kiválasztásra kerülő szövegek szerzői két alkalommal konzultálnak majd szakmai mentorukkal, és egy improvizáción alapuló ún. „drámaklinikán”, színészekkel közös műhelymunkán is részt vesznek. A kész alkotásokat a budapesti MU Színházban valamint vidéki és határon túli partnerhelyszíneken mutatják be 2025 tavaszán.

A szervezők, akik maguk is foglalkoznak szövegfejlesztő és szövegfeldolgozó workshopokkal, például iskolák és cégek számára is, a színházkedvelő közönség és az alkotni vágyók kezébe szerették volna helyezni a döntést, így állami forrásokért nem pályáztak a projekttel. A mentorprogram minél teljesebb minőségben való megvalósítását a nyár folyamán zajló adománygyűjtő kampányuk keretében tudják támogatni az érdeklődő magánszemélyek és vállalatok egyaránt, melynek részletei elérhetők közösségi média oldalaikon és weboldalukon. Emellett a működésük elmúlt 3 évébe is bepillantást engednek, fényképes visszaemlékezésekkel mutatják be az eddig bejárt út mérföldköveit és a színfalak mögötti munkát.

„Változatos tapasztalataim vannak a közösségi finanszírozással kapcsolatban, viszont ha kvalitatívan vizsgálom őket, egyértelmű, hogy minden stakeholder számára pótolhatatlan értékeket teremt mind a folyamat, mind a célösszeg elérése által nyíló új lehetőségek. Nem a tranzakciókról, sokkal inkább az interakciókról van itt szó.”– tette hozzá a csapat kommunikációs vezetője, Szűcs Virág Natália, aki azt is elmondta, önkéntesként csatlakozott 2 évvel ezelőtt, akkor 5 éves PR- és marketingkommunikációs tapasztalattal, amit mindenképpen szeretett volna az irodalom és a színház javára is fordítani.

A program indulásához szükséges minimum keret 200.000 forint, azonban az írói ambíciókkal rendelkezőknek akkor sincsen okuk aggodalomra, ha a program ennek híján az idén nem tud megvalósulni. A Fiatal Drámaírók Háza rendszeres pályázatai továbbra is zajlanak kéthavi rendszerességgel, és szintén neves szakemberek segítségével. A legjelentősebb különbséget az alkotások terjedelme és ezzel arányosan a szövegfejlesztési folyamat hossza jelenti. Az aktuális pályázat hívószava a „forrás”, ebből inspirálódva várják a névtelenül beküldött kisjeleneteket július 28-áig, a következő pályázási időszak pedig szeptemberben indul majd, ennek témáját az aktuális pályázat lezárulta után hozzák nyilvánosságra.

Fotó: a Fiatal Drámaírók Háza Facebook-oldala

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés