bezár
 

irodalom

2024. 07. 17.
Digitalizálja az OSZK a vajdasági lapokat, könyveket
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Digitalizálja az OSZK a vajdasági lapokat, könyveket A vajdasági magyar könyvek, folyóiratok digitalizálásáról szóló együttműködési megállapodást írt alá Zentán Kormányos Katona Gyöngyi, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (VMMI) igazgatója és Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főigazgatója.

Az elsőként digitalizált és máris ingyenesen hozzáférhetővé tett Torontál című napilap 1872 és 1944 között jelent meg, több mint tizenhatezer lapszámban és több mint hetvenhatezer oldalon - tájékoztatta az OSZK szerdán az MTI-t.

prae.hu

A zentai székhelyű VMMI és az OSZK kedden kötött megállapodása alapján a magyar nemzeti könyvtár biztosítja az online hozzáférést a Bánság 1872 és 1944 között megjelent, kiemelt jelentőségű lapjához, a Torontálhoz, hogy az ingyenesen hozzáférhetővé váljon a kutatók és az érdeklődők számára a Vajdasági Magyar Digitális Archívum adatbázisában, valamint az OSZK által üzemeltetett Elektronikus Periodikaarchívumban - olvasható a közleményben.

Mint írják, a frissen közzétett lap emlékei hozzájárulhatnak a Vajdaság társadalom-, gazdaság- és kultúrtörténetének mélyebb megismeréséhez és népszerűsítéséhez.

"Magyarország nemzeti könyvtára 1802 óta gyűjti és teszi hozzáférhetővé a magyar írott kulturális örökség legfontosabb dokumentumait. Fontos küldetésünk és büszkén vállaljuk, hogy a teljes magyar nemzetet szolgáljuk. Kárpát-medencei feladatellátásunk jegyében pedig igyekszünk a helyi magyar közösségek számára segítséget nyújtani, illetve bármilyen olyan dokumentumot digitalizálni, amelyet kérnek tőlünk" - idézi a közlemény Rózsa Dávidot, az OSZK főigazgatóját.

Rózsa Dávid hozzátette: a Torontál tulajdonképpen lapcsalád, hiszen több lapról és mellékletről van szó, ezt a lapot digitalizálták az elmúlt hónapokban.

A napilap a Bánság több mint hetven évének gazdasági, társadalmi és kulturális folyamatait mutatja be, ami azt jelenti, hogy nélkülözhetetlen ennek a korszaknak, az itt élő emberek mindennapjainak a megismeréséhez - jegyezte meg a főigazgató.

A most aláírt együttműködési megállapodás részeként a VMMI összegyűjtötte és átadta az elmúlt öt évben megjelent vajdasági magyar vonatkozású kiadványokat az OSZK részére - olvasható az összegzésben.

A két intézmény vezetője megállapodott arról is, hogy az OSZK Könyvtári Intézete kihelyezett könyvtárszakmai továbbképzéseket tart Zentán évi egy-két alkalommal - áll a közleményben.
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Műfajok, művészeti ágak, médiumok keveredése Milosevits Péter életművében
Kritika Kemény Lili Nem című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés