bezár
 

zene

2024. 07. 16.
Átadták az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny díjait
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Átadták az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny díjait Átadták az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny díjait: az első korcsoportban Constantin Stefan Cristian román hegedűs, a második korcsoportban Leonhard Baumgartner osztrák hegedűs nyerte el az első díjat - tájékoztatta a Fesztivál Akadémia Budapest az MTI-t kedden.

A 22 év alattiaknak szóló nemzetközi hegedűverseny Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében zajlott július 4. és 14. között Budapesten - közölték.    

prae.hu

A hegedűverseny első korcsoportjában a 15 év alatti versenyzők között a román Constantin Stefan Cristian az első díj mellett elnyerte a holokauszt 80. évfordulójára komponált kortárs darabok legjobb előadásáért járó elismerést is Bella Máté The White Chaccone című művének előadásáért. A korcsoportban második helyezett Hosino Hana japán hegedűs, harmadik a svájci Kimia Corke  lett. A rangos szakmai elismerés mellé az első helyezett 2000 euró, a második 1250 euró, a harmadik pedig 750 euró díjazásban részesült.

A második korcsoportban a 15 és 21 év közötti versenyzők közül az osztrák Leonhard Baumgartner a kategória első díja mellett megkapta a holokauszt 80. évfordulójára komponált kortárs darabok legjobb előadásáért járó elismerést is, amelyet Balogh Máté Lament of Rembrandt's Jeremiah című művének játékáért vehetett át az osztrák versenyző. A kategória második helyére Maksym Synytsky (Ukrajna) került, a harmadiknak járó díjat a tajvani Hsziao Tao-jüan vehette át. A rangos szakmai elismerés mellé az első helyezett 2000 euró, a második 1500 euró, a harmadik 1000 euró díjazást vehetett át.

Mint írják, különdíjjal ismerték el a legfiatalabb versenyzőt, aki Lin Hszi lett Kínából. Díjazták a repertoár egyes műveinek legjobb előadásait is: a Legjobb Bartók duó különdíját az első korcsoportban a kínai Csang Csin-ker vehette át, míg a második korcsoportban a brit Henry Jin Quan kapta az elismerést.

A magyar holokauszt 80. évfordulója alkalmából a versenyzők több kortárs szerző művéből is felkészültek. Ebben a kategóriában Constantin Stefan Cristian és Leonhard Baumgartner mellett Maksym Synytsky játékát ismerték el, az ukrán hegedűs Tornyai Péter Stolperstein című új művét adta elő, míg Shlomo Mintz In Memory című kompozíciójának előadásáért a svájci Kimia Corke kapta a legjobbnak járó díjat.

A zsűri tagjai között szerepelt Kelemen Barnabás, Alissa Margulis, György Pauk, Qian Zhou, Dora Schwarzberg, Dmitry Sitkovetsky, Magdalena Ursu, Andreas Vierziger, az elnök Shlomo Mintz (ISR) volt - áll a közleményben.

Fotó: Fesztivál Akadémia Budapest

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Újra nagyvásznon Tarr Béla Panelkapcsolat című filmje
Kritika Kemény Lili Nem című regényéről
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés