bezár
 

zene

2024. 07. 14.
Egyfeszt: irány Gyergyószentmiklós!
Már csak a programok miatt is megéri
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Széles kulturális kínálat is lesz a koncertek mellett a gyergyószentmiklósi Egyfeszt összművészeti fesztiválon, melyet augusztus 1. és 4. között szerveznek meg a székelyföldi városban - közölték az MTI-vel a szervezők.

Mint közleményükben írták, az Egyfeszt összművészeti fesztiválként határozza meg magát, és eleve törekednek arra, hogy legyen átjárhatóság a művészeti ágak között. Az Albu István, a fesztivál művészeti igazgatója által kiemelt programok között említik a Figura Színház- és könyvudvarban tartandó irodalmi közönségtalálkozókat Fesztbaum Béla és Für Anikó színészekkel, Visky András íróval, Lovasi András és Kollár-Klemencz László zenészekkel, Berecz András mesemondóval. Az udvarban a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház több produkcióját is láthatja a közönség.

prae.hu

A Zsinagóga Képzőművészeti udvarban a szárhegyi művésztelepen 50 év alatt készült alkotásokból lesz látható gazdag kiállítás és Karácsony János műveiből nyílik tárlat, a Yourlivingroom udvar kiállítóterében Ferenczi Zoltán és Pittman Zsófi alkotásait láthatja a közönség.

A zsinagógában klasszikus és kortárs zene is megszólal Karácsony Noémi mezzoszoprán, Márkos András és Moser Albert, valamint DJ Barna révén, és kreatív workshopokat tartanak. Zacher Gábor toxikológus a művészet és kábítószerek közötti kapcsolatról tart előadást, Beszívva alkotni - avagy miként jelenik meg a festővásznon a tudatmódosító szerek hatása? címmel.

Az Egyfeszt nemrég kapta meg a családbarát minősítést, így minden udvart igyekeznek megnyitni a gyerekek előtt, akiket játékos programokkal, bábelőadással, gyermekkoncertekkel, hangszersimogatóval várnak. A Játékudvarban a felnőttek is játszhatnak a társasjátékok, vetélkedők révén.

A fesztivál kiemelt helyen kezeli az örmény kultúrát, mely meghatározó volt Gyergyószentmiklós történetében. Ebbe az Örmény téren lehet betekinteni, ahol kincskereső játék résztvevőjeként térképezhető fel a városban fellelhető örmény kulturális örökség, örmény zene és tánc.

A Folkudvar számos népzenészt, táncost, zenekart vonultat fel, a többi között fellép Paár Julcsi az Uljana Quartettel és a Tarló zenekar.

A Gasztró utcában a 2023-ban az év székelyföldi kürtőskalácsát megalkotó Simon Aranka alkotásai, Radu Zarnescu vagy KicsiZsiga finomságai várják a fesztiválozókat, valamint magyar, erdélyi és moldovai borokat lehet kóstolni.

A gyergyószentmiklósi fesztiválnak kiemelkedő zenei programja is van, a fő meghívott a Parov Stelar, de Havasi, a Tankcsapda, a Budapest Bár, az Elefánt, a Hiperkarma, Lovasi András, a Lóci Játszik is fellép.

A teljes program az Egyfeszt.ro oldalon és a fesztivál közösségi oldalain böngészhető.

Kép: az Egyfeszt és Parov Stelar Facebook-oldalai
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés