bezár
 

irodalom

2024. 07. 13.
Szeptember végén Könyvfesztivál
Ismét a Millenárison
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szeptember végén Könyvfesztivál Szeptember 26. és 29. között rendezi meg a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) a 29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amely csaknem 150 kiállítóval várja látogatóit a Millenáris parkban.

A legnagyobb magyarországi nemzetközi könyves rendezvényt Orvos-Tóth Noémi pszichológus, író nyitja meg a Nemzeti Táncszínházban - áll a szervezők MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében. A fesztivál díszvendége a kortárs izlandi irodalom világszerte ismert alkotója, Jón Kalman Stefánsson, aki Budapest főpolgármesterétől átveszi a főváros nagy presztízsű irodalmi elismerését, a Budapest Nagydíjat - írták.

prae.hu

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon hagyomány, hogy bemutatkozik egy-egy ország, régió kultúrája, irodalma, könyvkiadása. Ebben az évben Franciaország, a kortárs francia irodalom kap kiemelt figyelmet, a legjelentősebb francia kortárs írók részvétele mellett - tudatták. Számos nagy múltú francia könyvkiadó is tervez találkozót közép-európai partnereivel. A kortárs francia irodalmat bemutató stand hívószava a reflexió, utalva arra, hogy a könyvek nemcsak új ajtókat nyitnak a világ felé, hanem tükröt is tartanak az olvasónak - áll a közleményben.

A rendezvénysorozat csaknem 150 kiállítóval, neves magyar és külföldi írókkal várja látogatóit a parkban, a B (Nagycsarnok) és D épületben (Üvegcsarnok), az Európa Pontban és a Nemzeti Táncszínházban. A gyerekeknek kialakított Gyerek(b)irodalom a gyermekkönyvek és az olvasás népszerűsítése mellett színes programokkal várja a családosan kilátogatókat a D épületben.

Szeptember 27-én, pénteken Európai Írótalálkozót tartanak az Európa Pontban. Az egész napos esemény kerekasztal-beszélgetéseit az érdeklődők angol-magyar szinkrontolmácsolással követhetik.

A fesztivál a Magyarország és Törökország 1923-as diplomáciai kapcsolatfelvételének 100. évfordulója alkalmából rendezett magyar-török kulturális évad programjaihoz is csatlakozik: török könyvkiadók mutatják meg könyvkínálatukat, magyar partnereikkel közös könyvbemutatókat tartanak, és további szakmai együttműködéseket keresnek.

A rendezvénysorozaton minden évben az oktatást és a nevelést leghatékonyabban segítő könyvért Budai-díjat ad át a II. kerületi önkormányzat.

A fesztivál a világirodalom és a magyar szellemi élet kiemelkedő képviselői részvételével kulturális programok sokaságát kínálja: író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások, irodalmi estek, könyvbemutatók, beszélgetések, filmvetítések várják az érdeklődőket - írták, kiemelve, hogy valamennyi program ingyenesen látogatható.

A 2025. évi Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon Románia, a 2026. évi rendezvényen pedig a német nyelvű irodalom mutatkozhat be díszvendégként - áll az MKKE közleményében.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Horváth Iván (1948-2024)

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés