bezár
 

színház

2024. 07. 12.
Ifjú barbárok Budapesten
A Magyar Zene Házában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Budapesti vendégszerepléssel zárja idei évadát a Kolozsvári Állami Magyar Színház: szombaton és vasárnap a Fesztivál Akadémia Budapest meghívására a Magyar Zene Házában lesz látható az Ifjú barbárok című előadás ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében.

Az előadást Bartók Béla és Kodály Zoltán élete inspirálta, Vecsei H. Miklós szövege és az alkotócsapat improvizációi alapján jött létre, koprodukcióban a Gyulai Várszínházzal - olvasható a színház MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Szkéné színház

A Magyar Zene Háza honlapján található ismertető szerint az előadás a két világhírű magyar zeneszerző-zenetudós, Bartók Béla és Kodály Zoltán barátságát, első népdalgyűjtő útjainak motivációit és élményeit dolgozza fel, miközben magyarságtudatunk, nemzeti azonosságtudatunk ma is aktuális kérdéseivel szembesíti a nézőt.

Mint írják, a fiatal alkotócsapat olyan ősöket hívott társul, akiknek példája és minden fájdalmon átívelő hite és missziója komoly segítséget nyújthat számunkra a 21. század útvesztőiben.

A közleményben kiemelik, hogy ebben az évadban több fesztiválon is bemutatták már az Ifjú barbárok című előadást, szerepelt a bukaresti 33. Országos Színházi Fesztiválon, a székelyudvarhelyi dráMA kortárs színházi találkozón, a Nagyszebeni Nemzetközi Színházi Fesztiválon, és az előző években is rangos fesztiválokon láthatta a közönség.

Az előadás főszerepeit Imre Éva és Szűcs Ervin alakítja, további szerepekben Albert Csilla, Bodolai Balázs, Farkas Loránd, Gedő Zsolt, Tőtszegi Zsuzsa és Váta Lóránd látható. Az előadásban több néptáncos is közreműködik, köztük András Katalin-Bíborka, Lakatos Ágnes, Kacsó Nimród-Károly és Vincze-Pistuka Hunor/ Ábrahám Dóra, Fodor-Kis Dalma, Hunyadi Ingrid, Sógor Kriszta, Szász Levente és Szőke Kálmán.

Az előadásban játszik a Tokos Zenekar: Tókos Csongor Attila, Vajas Albert, Szép Gyula Bálint, Szakács Kristóf, Bálint Zsombor.

Az előadás díszlettervezője Csíki Csaba, jelmeztervezője Cs. Kiss Zsuzsanna. A zenei vezető Mester Dávid, a koreográfus Berecz István.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés