bezár
 

film

2024. 07. 11.
Locarnóban versenyez Szimler Bálint első nagyjátékfilmje, a Fekete pont
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az egyik legrégebben alapított, legnagyobb presztízsű A-kategóriás seregszemle, a Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál idei versenyprogramjának Concorso Cineasti del Presente szekciójába beválogatták Szimler Bálint alkotását, a független produkcióként megvalósult Fekete pontot. A szekcióban első- és másodfilmes feltörekvő, tehetséges alkotók munkái láthatók – közölte a filmet Magyarországon forgalmazó Mozinet.

„Nagyon megható volt, mert egyszerre több nagy filmfesztivál is komolyan érdeklődött a Fekete pont iránt. Végül nekünk kellett eldönteni, hogy a locarnói meghívást fogadjuk el” – mondta Szimler Bálint rendező, aki a Cannes-ban debütált Itt vagyok, és a kultikus státuszba került Balaton Method után most készítette el első fikciós nagyjátékfilmjét. A filmben a Berlinből hazaköltözött tízéves Palkó (Paul Mátis) csodálkozva szemléli egy átlagos magyar iskola mindennapjait. Egyedül Juci néni (Mészöly Anna), a pályakezdő tanárnő érti őt meg igazán, aki szintén elszenvedője a házmesterkultúrában megragadt intézményi rendszernek.

prae.hu

Paul Mátis és Mészöly Anna a Fekete pont című filmben

Paul Mátis és Mészöly Anna a Fekete pont című filmben
(Jelenetkép a filmből)

A helyenként groteszkbe hajló, örkényi hagyományokat továbbvivő Fekete pont operatőre Szimler korábbi állandó alkotótársa, a már főleg Hollywoodban dolgozó Rév Marcell (Eufória, Az idol, A feleségem története) volt. Szimler szerint a független film „nagy filmszakmai összefogásban jöhetett csak létre, rengeteg producer támogatásával, és egy elképesztő stábbal, akik nagyrészt ingyen, vagy nagyon kevés pénzért dolgoztak, mégis belerakták a szívüket-lelküket.”

A svájci seregszemlén az elmúlt évtizedben olyan magyar alkotások mutatkozhattak be nemzetközi közönség előtt, mint például a Ruben Brandt, a gyűjtő (r.: Milorad Krstić) és a Könnyű leckék (r.: Zurbó Dorottya). Az évek során itt debütált a magyar filmtörténet több megkerülhetetlenné vált alkotása, mint például Enyedi Ildikó Simon mágus és Mundruczó Kornél Szép napok című munkái.

Szimler Bálint

Szimler Bálint rendező a Fekete pont forgatásán
(Fotó: Kéry-Kovács Péter)

Fekete pont rendezője és írója Szimler Bálint, producere Osváth Gábor és Mártonffy Zoltán, executive producere Kovács Gábor, Pataki Ági, Antal Ilona, Kemény Ildikó, Peták Eleonóra, Juhász Péter, Blik Dániel és Dreissiger László, co-producere Berkes Júlia, Petrányi Viktória, D’Intino Patrícia, Pusztai Ferenc és Ferenczy Gábor, associate producere Kázmér Miklós, Felszeghy Ádám, Mátis Inez és Fátyol Hermina. A filmet Rév Marcell fényképezte, vágója Ördög Zsófia, zeneszerzője Lajhó Dorka és Sabák Péter, jelmeztervezője Glaser Marcsi, látványtervezője Láng Imola, casting directora Fátyol Hermina, casting munkatársa Holczer Sára, főszereplői Paul Mátis és Mészöly Anna.

A 77. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivált augusztus 7–17. között rendezik meg. A Fekete pont a Mozinet forgalmazásában a fesztivált követően látható lesz a magyar mozikban.

Forrás, képek: Mozinet
Borítókép: jelenetkép a
Fekete pont című filmből

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Alex Garland: Polgárháború
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés