bezár
 

zene

2024. 07. 10.
Fischer Iván lett az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának zeneigazgatója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fischer Iván lett az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának zeneigazgatója Fischer Ivánt nevezték ki az Európai Unió Ifjúsági Zenekara (European Union Youth Orchestra, EUYO) zeneigazgatójának - jelentette be a zenekar szerdán.

Fischer Iván továbbra is zeneigazgatója marad az általa alapított Budapesti Fesztiválzenekarnak (BFZ), és ellátja tiszteletbeli vendégkarmesteri feladatait az amszterdami Concertgebouw Zenekaránál és a Berlini Konzerthausorchesternél is - közölte a BFZ szerdán az MTI-vel.

prae.hu

Fischer Iván az EUYO zeneigazgatói pozíciójában Vaszilij Petrenkót váltja. A bejelentést jegyző Marshall Marcus, az EUYO ügyvezető és művészeti igazgatója azokat a kilátásokat méltatta, amelyeket az új vezető, "Fischer Iván tehetségével, kreativitásával és emberségével" nyit meg a kontinens fiatal muzsikusai előtt.

Zeneigazgatói szerepkörében Fischer Iván részt vesz a zenekar meghallgatásainak, művészi képzésének és fellépéseinek tervezésében, szoros együttműködésben az ügyvezető és művészeti igazgatóval.

Az EUYO első koncertjeit Fischer Iván vezetésével a zenekar koncertotthonában és rendszeres nyári vendégszerepléseinek helyszínén, Grafeneggben adja majd 2024 augusztusában. Az ezt követő turnén fellépnek New Yorkban a Carnegie Hall WOW! fesztiválján és a bolzanói Bozen fesztiválon.

Az EUYO egy évtizede alakított ki közös Ösztöndíj Programot a BFZ-vel. Fischer Iván és a két zenekar abban állapodtak meg, hogy közösen létrehozzák az Európai Zenekari Akadémiát (European Orchestra Academy, EOA).     

Az Akadémia a jövő vezető zenekari személyiségeit képzi majd nemcsak a nagyzenekari és kamarazenekari játékban, hanem a koncertek népszerűsítésében is. A képzés része lesz egy minden EU-tagállamot átfogó fellépéssorozat.

Az Akadémia hallgatóit érintő első projekt a BFZ és az EUYO zenészeinek közös szeptemberi koncertje lesz az Európai Hidak fesztivál 2024-es programsorozatában Brüsszelben és Budapesten, az Európai Unió Tanácsának 2024-es elnökségét betöltő két ország, Belgium és Magyarország fővárosában.
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés