bezár
 

színház

2024. 07. 10.
Vasárnap kezdődik a Fesztivál Akadémia Budapest
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vasárnap kezdődik a Fesztivál Akadémia Budapest Vasárnap kezdődik a Fesztivál Akadémia Budapest (FAB), amely július 21-ig koncertekkel, színházi előadással és nyilvános mesterkurzussal is várja a közönséget.

A programok idén a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Gyulai Várszínház Ifjú Barbárok című közös produkciójával kezdődnek szombaton, a fesztivál nulladik napján. Az előadás a vasárnapi nyitóesten is látható a Magyar Zene Házában - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Szkéné színház

A magyar holokauszt 80. évfordulója alkalmából az áldozatokra emlékeznek július 15-én a Dohány utcai Zsinagógában. A koncerten fellép Dora Schwarzberg, Shlomo Mintz, Jens Peter Maintz, Thomas Dunford, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Alissa Margulis, Latica Honda-Rosenberg, Nora Schwarzberg, Maxim Riszanov és Kirill Zlotnikov. Közreműködik Fekete László, a Dohány utcai Zsinagóga főkántora, a FAB mesterkurzus diákjaiból álló zenekar és a Söndörgő együttes.

A fesztivál több napján adnak a FAB mesterkurzus diákjai matinékoncerteket, amelyekre szabad a belépés. Július 16-án a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templomban Bach és Vivaldi zenéje csendül fel Thomas Dunford lantművész szólójával.

A 20. és 21. századi zenék kerülnek előtérbe július 18-án a Budapest Music Centerben (BMC). Az Eötvös Péter-emléknap délelőttjén Kurtág György tart nyilvános mesterkurzust Bartók 2. vonósnégyeseiről, az esti koncerten pedig a kortárs zene emblematikus művei, köztük Eötvös Péter művei szólalnak meg.

Július 19-én a fesztivál díszvendégével, Alessandro Baricco olasz íróval hallható beszélgetés a Zeneakadémián. A program a PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivál és a Petőfi Kulturális Ügynökség társszervezésében valósul meg. Este Beethoven és Brahms legkedveltebb, fúvósokra és vonósokra írt kamaradarabjai hangzanak el.

Másnap a fesztivál által hirdetett nemzetközi rajzverseny díjátadójához kapcsolódva többek között Vivaldi A négy évszak című műve csendül fel, Alessandro Baricco műveiből pedig színészek olvasnak fel részleteket. A koncerten közreműködik mások mellett Baráti Kristóf, Kokas Katalin, Kelemen Barnabás, Johannes Held, Csalog Gábor, Razvan Popovici, Fenyő László, Fejérvári Zsolt és Gloria Campaner.

A fesztivál zárónapján fellépnek a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny díjazottjai, valamint Andreas Ottensamer és a FAB mesterkurzus diákjaiból alakult zenekar. A programsorozatot hangverseny zárja a Zeneakadémián.

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművész-házaspár által alapított FAB rendezvényre 30 országból érkeznek művészek. A fesztiválprogramot a tíznapos II. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny és mesterkurzusok előzik meg.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Bartók György szerzői estje a Fugában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés