bezár
 

art&design

2024. 07. 08.
Augusztus végén rendezik a 20. Arcus Temporum művészeti fesztivált a Pannonhalmi Főapátságban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Augusztus végén rendezik a 20. Arcus Temporum művészeti fesztivált a Pannonhalmi Főapátságban Augusztus 23. és 25. között 20. alkalommal rendezi meg a Pannonhalmi Főapátság az Arcus Temporum művészeti fesztivált. A háromnapos esemény az "Ünnep" jegyében telik, ami a jelmondata is az idei évnek a monostorban, miután 800 éve szentelték újra a Szent Márton-bazilikát - tudatta a főapátság az MTI-vel.

A zene, a képzőművészet, az irodalom és a spiritualitás köré szerveződő programok között számos újdonságot is találhatnak majd a látogatók - írták.

prae.hu

A zenei kínálatban Keller András, a fesztivál idei művészeti vezetője Mozartot állítja párhuzamba a nemrégiben elhunyt kortárs zeneszerzővel, Eötvös Péterrel. A komponista utolsó munkáinak egyikeként az elhangzó zeneműveket saját maga válogatta ki.

A zenei programok egy részét új helyszíneken tartják. A nyitó hangversenyt a bástyára tervezik, ahol a 800 éves bazilika szolgáltat hátteret, de a Lombkorona-tanösvényen is tartanak idén koncertet a már jól megszokott helyszínek, a Szent Márton-bazilika, a Boldogasszony-kápolna vagy a Pannonhalmi Főapátság klasszicista teremkönyvtára mellett.

Spirituális programjaiban is a Bazilika800 emlékévre reflektál a fesztivál, egyebek mellett maga a főapát, Hortobágyi T. Cirill - aki csaknem fél évszázada kötődik Szent Márton hegyéhez - vezeti körbe a vendégeket a szerzetestemplom falai között. Cirill atyához az Ybl-díjas építész, Gutowski Robert és az örmény zenész, David Yengibarjan is csatlakozik.

Csendmeditációt tartanak a fesztivál ideje alatt a templomban. A programot a pannonhalmi bencés szerzetes, Márk atya és Palotai Gabriella pszichiáter kísérik.

Irodalmi vonalon a Kossuth-díjas színész, Röhrig Géza az ősszel megjelenő új regényéből is megoszt majd részleteket a közönséggel. Addig van remény címmel - Bazsányi Sándor esztéta összeállításában - Molnár Piroska és Mácsai Pál előadásában Borbély Szilárd művei mellett Röhrig versei elevenednek meg, Eötvös-zenékkel kiegészülve felolvasószínházi formában.

Ahogy a zenei és irodalmi, úgy a képzőművészeti programok is az idei ünnepi tematika köré rendeződnek. A kurátor, Virágvölgyi István vezetésével ismerhetik meg a Nyolc 100 év című fotótárlatot a vendégek, amely nyolc 100 éves honfitársunk portréján keresztül igyekszik megfoghatóvá tenni a bazilika elmúlt nyolc évszázadának távlatát.

Idén is érkeznek a fesztiválra a Képzőművészeti, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, hogy közös performatív előadásukban jelenítsék meg a templomünnepet.

A közlemény idézi Dejcsics Konrádot, a fesztivál főszervezőjét, aki szerint az Arcus Temporum napjaiban arra hívják a vendégeket a főapátságba, hogy töltsenek el időt egymással művészek, vendégek, látogatók, és töltsenek el időt a kultúrában, a zene, a képzőművészet, az irodalom és a spiritualitás terében.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés