bezár
 

irodalom

2024. 06. 25.
Pályakezdő irodalmárokat is segít Erzsébetváros
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kezdő, tehetséges költőknek szólt a felhívás, melyre életkori megkötés nélkül jelentkezhetett bárki, akinek még semmilyen kiadásban, soha nem jelent meg verseskötete. A május végi határidőig 166 pályamű érkezett, ebből választotta ki a szakmai zsűri azt a 16 alkotót, akinek az írásait megjelenésre méltónak tartja.

Első kötete jelenik meg ősszel a következő költőknek:

Déri Anna, Gerle Kiss Éva, Hegymegi Flóra, Józsa Sarolta, Kapui Ferenc, Lukács Bence, Ősi Anna, Rieder Anna Róza, Rostás Mihály, Sokacz Anita, Szabó Benedek, Szatmári Szonja, Szenderák Bence, Tímár Benjámin, Zudor Boglárka, Zsigmond Soma.

prae.hu

Érdekességképpen: közülük a legfiatalabb csupán 19 éves, a legidősebb a 40-es éveiben jár. Van köztük például gimnazista és egyetemista, buszvezető és webfejlesztő, jogász, HR specialista és szociális munkás is.

A programban irodalmárok mentorálják a kiválasztottakat, közösen állítják össze a poéta első verses füzetét. Akik segítik a pályára lépést:

Áfra János, Babiczky Tibor, Borda Réka, Fenyvesi Orsolya, Kemény Zsófia, Kiss Judit Ágnes, Simon Márton, Závada Péter.

Cseppnyi költészet

Magyarországon még kevéssé ismert forma a chapbook. Ez a kisméretű, költészeti füzet a 16. századtól az utcai irodalom népszerű médiuma lett Európában. Általában olcsón gyártották, nyers fametszetekkel illusztrálták, egyetlen lapra nyomtatták, 8, 12, 16, vagy 24 oldalra hajtották, néha gerincfűzéssel bekötve. A nyomdászok hitelre adtak chapbook-okat a szerzőknek, akik saját maguk árulták a füzeteket házról-házra járva, piacokon, vásárokon, az eladott példányok után fizettek a nyomtatásért. Jelentek meg chapbook formában balladák, folklór-írások, gyermekmondókák, versek,  vallási szövegek, politikai tartalmak. Népszerűsége csúcsát a 17. és a 18. században érte el a médium.

Mind a tizenhat kiválasztott költőnek ugyanolyan formátumban és arculati elemekkel készül el az első önálló kötete. Miklya Emese illusztrátor, grafikus már rajzolja a terveket, a mentorok pedig elkezdtek dolgozni a pályakezdő alkotókkal: tovább gyúrják közösen a beküldött verseket.

Az önkormányzat a kötetek grafikai kivitelezésén túl alkotónként 500 példány chapbook nyomtatását vállalja, ezekből 400 darabot a költő rendelkezésére bocsát. A kiadvány 40+4 oldalas terjedelemben készül, szeptemberben mennek nyomdába a szerkesztett anyagok.

A megjelenést októberre tervezik.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Horváth Iván (1948-2024)
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés