bezár
 

zene

2009. 09. 30.
Elhunyt a franciaországi Liszt Társaság főtitkára
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elhunyt a francia Liszt Társaság főtitkára, Roch Serra. A Pro Cultura Hungarica kitüntetéssel elismert zenetudóst 85 éves korában, szeptember 27-én érte a halál Párizsban - közölte szerdán az MTI-vel Mocsári Károly zongoraművész, a francia egyesület tagja.

Roch Serra a francia Liszt Társaság főtitkáraként évtizedeken át dolgozott. 2007-ben Pro Cultura Hungarica díjat kapott, amellyel elismerték rendkívüli szerepét abban, hogy fiatal magyar muzsikusoknak segített párizsi tanulmányaikban, pályájukon.

A Franciaországba emigrált Cziffra György zongoraművész mellett is dolgozott éveken keresztül. Élete utolsó pillanatáig aktív volt és a zenének élt. Az idén 85 éves Roch Serra az elmúlt negyven évben rengeteg fiatal magyar művésznek szerzett franciaországi ösztöndíjat, továbbá segítette párizsi tanulásukat, bemutatkozási lehetőséget biztosított nekik, és bevezette őket a francia zenei életbe.

Klenjánszky Tamás, a Budapesten 2009-ben megalakult Nemzetközi Liszt Társaság művészeti tanácsadója hozzáfűzte: óriási veszteség, hogy a zeneszerző halálának 200. évfordulóját, a Liszt-emlékévet előkészítő társaság következő, Párizsban rendezendő novemberi elnökségi ülésén és workshopján egy ilyen nagyszerű életművel bíró egyéniség már nem lehet jelen. Úgy véli, az elnökség elfogadja majd azt a javaslatot, hogy posztumusz tagsággal tiszeteljék meg Roch Serrát.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Nils Frahm: Day
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés