bezár
 

art&design

2024. 06. 16.
A New. Art. Stúdió.
A legendás underground ruhaműhely története
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Június 17-én nyílik új kiállítás a K11 Laborban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem szervezésében. A tárlat fő célja hogy a fennmaradt interjúk, újságcikkek, archív fotók és a kollektív emlékezet segítségével bemutassa a  New Art Stúdió történetét és szerepét a ‘80-as évek budapesti undergroundjában. A kiállítás megtekinthető június 17-től – július 6-ig, a K11 kiállítótér nyitvatartási idejében.

A New Art Stúdióra mindenki emlékszik, csakhogy mindenki másképp. Egyesek szerint New Wave Butik vagy New Age Stúdió volt a neve. „Mindenkinek volt onnan ruhája”, de senki sem tudja, mi lett vele.

prae.hu

A New Art Stúdió – egy bolt, egy ruha-műterem, Koppány Gizella, Kováts Nóra és Király Tamás együttműködésében 1980–1988 között működött a Petőfi Sándor utca 11. udvarában. A visszaemlékezések szerint „nagyon kicsi és zsúfolt” helyiség nem pusztán üzlet volt, hanem a budapesti underground egyik központja. Az alapítók kísérletező, avantgárd jellegű öltözékeit, kiegészítőit az alternatív művészeti és zenei szcéna szereplői viselték. A tervezőknek egyfajta „laboratórium” volt, ahol nem csak anyagokkal, formákkal kísérleteztek, hanem „élő kirakatot”, divatsétákat, divatperformanszokat is szerveztek.

A kiállítás a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Designelmélet mesterszakán indított képzés, a Designkurátori specializáció részeként, A kiállításrendezés elmélete és gyakorlata című kurzus keretében valósult meg Földi Eszter vezetésével.

A megnyitón, köszöntőt mond Földi Eszter művészettörténész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Elméleti intézetének oktatója, a kiállítást megnyitja Mészáros Zsolt művészettörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum muzeológusa.

Megnyitó: 2024. június 17. 18:00

Helyszín: K11 Labor (1075, Budapest, Király u. 11.)

A megnyitót vizuális installációval színesíti a let f(x) csapata.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés