bezár
 

színház

2024. 06. 08.
Vámossy Éva kapta az idei Dömötör-életműdíjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vámossy Éva kapta az idei Dömötör-életműdíjat Huszonnegyedik alkalommal adták át a szegedi színházi élet szakmai elismeréseit, a Dömötör-díjakat szombaton este, az idei életműdíjas Vámossy Éva opera-énekesnő lett.

Vámossy Éva 1949-ben született Szegeden, magánénekesi diplomáját szülővárosában szerezte, majd 1974-ben a Szegedi Nemzeti Színház szerződtette; 26 éven át megszakítás nélkül az operatagozat vezető szopránja volt. Magyar és európai koncerttermek, szabadtéri színpadok gyakori vendége volt, több hanglemez-, rádió- és tévéfelvétel készítésében vett részt.

Szkéné színház

A teljes szegedi színházi életet lefedő Dömötör-díjat 1998-ban civil kezdeményezésre alapították, 2006-ban bekerült Szeged városának hivatalos kitüntetései közé. A kategóriák többségében a nézők szavazatai alapján dől el a díjazott személye. A legjobb háttérmunkás címet a szegedi társulat tagjai, dolgozói adományozzák titkos szavazással, ezt idén Baráth Zoltán kellékes vehette át.

A Szegedi Nemzeti Színházban rendezett gálaműsoron a legjobb színésznek járó elismerést Gömöri Krisztián kapta Ádám, a kisvárosi bíró megformálásért Az eltört korsó című vígjátékban. A darabban Évát alakító Ács Petrát a legjobb női mellékszereplőnek választották.

A legjobb színésznő Menczel Andrea lett a Szerelmes Shakespeare-ben Viola De Lessepsként nyújtott alakításáért. Vereckei Ritát a romantikus vígjáték látványtervezőjeként díjazták.

A legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést Poroszlay Kristóf vehette át, aki Orsino herceget játszotta a Vízkereszt, vagy amit akartokban.

Szélpál Szilveszternek a legjobb operaénekesnek járó díjat ítélte oda a közönség, A csengő című vígoperában Enricóként nyújtott alakításáért. A legjobb opera-énekesnő Kónya Krisztina lett A mosoly országa operett Lizájaként.

Papp Janó a Gengszterek táncjáték jelmezeinek tervezéséért kapta meg a Dömötör-díj plakettjét.

Az évad legjobb táncosának járó elismerést Miriam Munno érdemelte ki, a Fekete hattyú című balett-thrillerben nyújtott alakításáért. A Szegedi Kortárs Balett a hazai színpadok mellett már Belgiumban is sikert arató produkciójának színpadra állításáért Juronics Tamás a legjobb rendezőnek járó díjat kapta meg.

Fotó: Dömötör-díj Facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés