bezár
 

irodalom

2024. 05. 24.
Könyvbemutató: Egymás nyelvén - Magyar irodalom fiatal műfordítók hangján
Írók Boltja, május 28., kedd, 17.00
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Május 28-án 17 órától mutatják be az Írók boltjában a Prae Kiadó új, Egymás nyelvén - Magyar irodalom fiatal műfordítók hangján című antológiáját. A bemutatón Natalya Djancsenkoval, Daniel Warmuzzal és Anna Bentleyvel Garai Judit fog beszélgetni.

Jelen kötet fordítói többségükben már megjelent könyvekkel bizonyították, hogy fáradozásuk ígéretes karrierrel kecsegtet. Hangsúlyozni kell azonban, hogy terjedelmi korlátok miatt nem tudtunk minden publikáló műfordító munkájának helyet biztosítani. Azonban nekik is jelezni kívánjuk, hogy a volt intézményük figyel rájuk, bármilyen nyelvre fordítanak is. Műfordítóként tisztában vagyunk azzal, hogy az irodalom nyelvén megfogalmazott kulturális üzenet a legmélyebb és leghatékonyabb eszköz egymás megértéséhez, a párbeszédhez. Eddigi és ez utáni munkájukat hálásan fogadja minden irodalmat szerető ember és az az intézmény is, amely egy-egy éven át otthont adott képzésüknek.

prae.hu

A kötetben XX-XXI. századi magyar irodalmi művekből olvashatunk részleteket magyarul – és összesen 15 nyelven. Némely vers- vagy prózarészletet az évek során többen is lefordítottak különböző, vagy azonos nyelvekre. Két-három nyelv birtokában az olvasó már több fordítás összehasonlító elemzését is elvégezheti – nem utolsó élvezet a nyelvek és az irodalom szerelmeseinek.

Rácz Péter ismertetője: Tizennyolc éven át évente nyolc-tíz külföldi hallgató érkezett a világ minden tájáról Budapestre műfordítást tanulni. Elég belelapozni ebbe a könyvbe ahhoz, hogy választ kapjunk a kérdésre, megtanulható-e a műfordítás. Igen, ha művelője rendelkezik néhány készséggel: írói hajlam, olvasottság, széles körű kulturális tájékozottság. Ezt ismeri fel az egyéves képzés legtöbb résztvevője, akik érdeklődnek a gazdag magyar irodalom iránt.

Az eseményen való részvételt itt lehet jelezni.

A kötet megvásárolható a helyszínen és a Prae Kiadó webshopjában.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés