bezár
 

színház

2024. 05. 19.
Roma kulturális fesztivál a Karaván Színházban
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Roma kulturális fesztivál a Karaván Színházban Május 24. és 27. között rendezik meg a Perspektíva Összművészeti Fesztivált a fővárosi Karaván Színházban, ahol roma művészeti társulatok színházi előadásait és koncertjeit lehet megtekinteni négy napon át.

A rendezvény a Karaván Színház és Művészeti Alapítvány szervezésében valósul meg, fókuszában a roma művészeti értékek bemutatása áll - közölték a szervezők az MTI-vel.

Szkéné színház

Mint a közleményében olvasható, a fesztivál célja emellett bátorítani a roma fiatalokat arra, hogy tanuljanak tovább és váljék számukra fontossá a művészet.

"Fesztiválunk fő üzeneteként felhívjuk a figyelmet a roma művészet lehetőségeinek deficitjére, a roma színházművészet létezésére. Szeretnénk hagyományt teremteni, évente megrendezni a fesztivált" - idézi a közlemény Nyári Oszkárt, a Karaván Színház igazgatóját.

A programban négy napon át színházi produkciók, izgalmas interaktív előadások, gyermek- és ifjúsági előadások, valamint koncertek szerepelnek.

A fiatalabb korosztályt a frissen bemutatott Holnemvoltfa, a zenés-bábos Banyamesék és a zenetörténeti ZeneMenők című előadással várják.

A programot számos koncert színesíti, fellép az Egri János Trió, a Gypsy Soloists, a Khamoro Budapest Band, a Karaván Família, közös koncertet ad a Romano Drom és Müller Péter Sziámi. Horváth Kristófnak, vagy ahogy sokan ismerik, Színész Bobnak köszönhetően a fesztiválközönség betekintést nyerhet abba, milyen az, amikor egy magyar slam poetry bajnok rendhagyó irodalomórát tart.

A program szerepel az I'm online című különleges előadás, amit Selmeczi Bea az internetes zaklatásról, a cyberbullyingról írt. A fesztiválon látható lesz a Független Színház két előadása is, illetve a Szólíts a nevemen! című produkcióval érkezik a Romano Glaszo. A fesztivál zárónapján este Spiró György Prah című kétszereplős darabját nézheti meg a közönség Nyári Oszkár és Nyári Szilvia előadásában, Tóth Géza rendezésében.

Mint írják, a fesztivál célja a fókuszt a nem cigányok és cigányok közötti találkozások pozitívumaira irányítani. Másrészt utal arra a perspektívára is, amit a művészet a fiataloknak adhat, ezért az előadásokra iskolai csoportokat is meghívnak.

A közlemény szerint a Karaván Színház és Művészeti Alapítvány 2000-ben jött létre azzal a céllal, hogy hiánypótló módon cigány nemzetiségi színházat működtessen és emellett olyan gyerekek számára nyújtson tandíjmentes színészképzést, akiknek egyébként nem lenne lehetőségük, képességeik kibontakoztatására.

A programokat a fesztivál Facebook-oldalán is lehet követni (https://www.facebook.com/karavanma). A Perspektíva Összművészeti Fesztivál támogatói a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő és a Ferencvárosi Önkormányzat.

Kép: Karaván Színház Facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...

Más művészeti ágakról

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés