bezár
 

art&design

2024. 05. 19.
A Kádár-kocka jelenség a Ludwig Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Kádár-kocka jelenség a Ludwig Múzeumban Az úgynevezett Kádár-kocka közismert háztípus eredetét és átalakulását járja körül Kis magyar kockológia - A modernitás hajlékai a Kádár-korszakban címmel a budapesti Ludwig Múzeum új kiállítása.

A tárlat alapgondolata, hogy bemutassa a magyarok számára ismerős, jellegzetes kockaházat, az úgynevezett Kádár-kockát. A kiállítás változatos művészeti médiumok és installációk segítségével igyekszik körbejárni, hogy a háztípus milyen szerepet töltött be a magyarországi vizuális kultúra történetében - áll a múzeum pénteki közleményében.

prae.hu

Az 1960-as és 1970-es évek tipikus családi háza a mai napig meghatározza a magyar vidék településeinek képét. A magyarországi szocreál utáni műépítészet ugyan lenézte, a kockaház mégis a múlt század legmaradandóbb építészeti formájának bizonyult, és a magyar épített kulturális örökség részét képezi.

A háztípus mint a magánépítkezések és a modernizáció építészeti alakzata, a népi építészet spontán reakciója volt a társadalom lakásépítési igényeire. A mintegy két évtized alatt keletkezett Kádár-kocka egészen a következő háztípus, az alpesi ház megerősödéséig jelentős mintaadó, stílusteremtő tényező maradt a térségben.

A kiállítás gerincét a kockaház sajátos megjelenésének értelmezése adja kortárs képzőművészek kockaház-tematikájú művein keresztül. A munkák jelentős része eredetileg más kontextusban született, a kiállítás összefüggésében azonban mégis számos fontos, bár eltérő részletet tár fel.

A május 18-tól augusztus 18-ig nyitvatartó kiállítás kurátora Készman József.

Kép: Ludwig Múzeum Facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés