bezár
 

zene

2009. 09. 29.
A Zongora - szóló sorozat hetedszer
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kedden este a Zeneakadémia nagytermében indul A Zongora elnevezésű hangversenysorozat idei programja. Az első fellépő Csing-Jun Hu (Chin-Yun Hu) tajvani zongoraművésznő, az Arthur Rubinstein Nemzetközi Zongoraverseny győztese lesz, aki két Chopin-alkotást is megszólaltat.

prae.hu

Mint azt Jakobi László koncertszervező az MTI-nek elmondta, A Zongora elnevezésű hangversenysorozatot már hetedik alkalommal rendezi meg. Az első estet - az elmúlt évekhez hasonlóan - a Zeneakadémia nagytermében tartják, az épület felújítása miatt azonban a többi koncertre a Művészetek Palotájába várják a közönséget.

A legkiválóbb hazai és külföldi zongoraművészek közreműködésével megrendezett sorozat ide programjában október 22-én Bogányi Gergely, november 13-án Piotr Anderszewski, december 9-én Ránki Dezső, január 18-án Fazil Say, március 13-án Oleg Maisenberg, április 15-én pedig Grigorij Szokolov játszik.

A nyitóestet adó, tajpeji születésű Csing-Jun Hu első szólóestjét 13 évesen adta a híres lengyel Capella Cracoviensis együttes tajvani és japán turnéján. A New York-i Juilliard Schoolban folytatta tanulmányait, részt vett Leon Fleisher, Richard Goode és Murray Perahia mesterkurzusain.

Az elmúlt évek során olyan jelentős koncerttermekben vendégszerepelt, mint a Carnegie Hall és a Lincoln Center New Yorkban, a Kennedy Center Washingtonban, az amszterdami Concertgebouw, a párizsi Salle Cortot vagy az Osaka Hall. Játszott a Tajvani Nemzeti Szimfonikus Zenekarral, az Izraeli Szimfonikus Zenekarral és a Tajpeji Filharmonikusokkal. Szólóesteket adott a Wigmore Hallban, az Alice Tully Hallban a Lincoln Centerben, a Tel-avivi Operaházban, a Tajpeji Nemzeti Koncertteremben, a Chopin Fesztiválon Lengyelországban és turnézott Dél-Afrikában is.

Emlékezetes koncertjeit, amelyeken Beethoven I. és Prokofjev III. zongoraversenyét játszotta a Rubinstein Zongoraverseny döntőjében, élő adásban sugározta a Mezzo televízió.

Ez a fiatal hölgy magában hordozza a titkot, a rejtélyt és a stílust. Meg van benne Brendel feszültséggel teli játéka, Perahia lírai kifejező ereje és Barenboim zenéjének mélysége. Talán egy új Martha Argerich születésének vagyunk szem- és fültanúi? Szülőhazájában és külföldön Tajvan büszkeségeként emlegetik” - írta róla a tekintélyes brit komolyzenei szaklap, a Gramophone.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés