bezár
 

irodalom

2024. 05. 14.
Átadták az Osvát Ernő-díjat
Margócsy István vehette át idén a művészeti folyóiratok szerkesztőinek járó elismerést
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén 6. alkalommal adták át az Osvát Ernő-díjat, melyet Janáky Marianna író, költő alapított 2018-ban. A díjjal magyar irodalmi, művészeti folyóiratok szerkesztőit részesítik elismerésben, a díjazottat munkássága alapján három kuratóriumi tag választja ki (Áfra János költő, szerkesztő; Zelei Dávid irodalomkritikus, szerkesztő és 2023-tól Murzsa Tímea, irodalomtörténész, szerkesztő, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság főtitkára).

Az elismerést először Makó városa, majd a Szépírók Társasága és a Fiatal Írók Szövetsége adta át, 2023-tól pedig a Magyar Irodalomtörténeti Társaság fogadta be. A 2024-es díjazott, Margócsy István nemcsak irodalomtörténészként, oktatóként és kritikusként meghatározó alakja a hazai irodalmi életnek, hanem szerkesztői munkája is kiemelkedő. A „régi” Mozgó Világ állandó kritikusaként, két évig pedig versrovata szerkesztőjeként dolgozott. 1989-től 2022-ig a 2000 című irodalmi folyóirat alapító szerkesztője, 1991 és 2001 között a Budapesti Könyvszemle (BUKSz) irodalomtörténeti rovatának vezetője volt, 2005-től az Irodalomtörténet szerkesztőségének tagja, de emellett könyvsorozatok szerkesztője, főszerkesztője is: az 1990-es évek elején például a Cserépfalvi Kiadó Poétika elnevezésű verseskönyvsorozatát szerkesztette; majd főszerkesztője volt az Unikornis Kiadó költészeti sorozatának, A magyar költészet kincsestárának (a sorozat befejező 25 kötetének erejéig).

prae.hu

Ezen kívül alapító-szerkesztője volt a kultikus 2000 folyóiratnak, amely hasábjain kapott helyett a magyar kritika egyik legizgalmasabb jelensége: a »margináliák«, ahol egy-egy kritikai írást a többi szerkesztő margón jegyzett kommentárja kísért. Az eszmei sokszínűség, a különböző vélemények és kommentárok egymás mellett való szerepeltetése a lap szerkesztésében is visszaköszönt. 

A Janáky Marianna jóvoltából 100 ezer forinttal járó díjat, a Hézső Ferenc festőművész által felajánlott festményt, illetve az Antal Márta ékszerész által készített egyedi ezüst kitűzőt 2024. május 9-én, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Csáth Géza életműve és hatása című  konferenciáján adták át. Az Osvát Ernő-díj következő átadója várhatóan 2025 tavaszán lesz.

Képe forrása: ELTE Online / Végh Bence

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés