bezár
 

art&design

2024. 05. 14.
Közös határok mentén
Új csoportos kiállítás az Art Quarter Budapest kiállítóterében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Közös határok mentén című csoportos kiállítás május 11. és június 8. között az Art Quarter Budapest kiállítóterében kerül megrendezésre, amelynek célja a szociális széttöredezettség szigeteinek számító társadalmi csoportok közötti hasonlóságok kiemelése. Valamint a kritikus művészet bemutatása, mint a kirekesztő ideológia erőteljes ellenpontja. Az egy hónapig tartó esemény Európa-szerte élő képzőművészek csoportos kiállításából, valamint nyilvános rendezvényekből áll, amelyeken civil jogvédő és nonprofit szervezetek vesznek részt. A kiállítás kurátora Zsuró Zsu, művészeti kutató, kurátor, doktorjelölt.

Háborús konfliktusok, gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek, politikai válságok, világjárványok, és klímaválság: a társadalom egésze jelenleg abban a paradigmában él, amelyet T. J. Demos, művészettörténész "válságok globalizációjának" nevez. A neoliberális és kapitalista igények által működtetett kortárs nemzetállamokra irányuló kritika szerint előbbiek pedig gyakran nacionalista és kirekesztő ideológiákkal párosulnak. Ez az állapot hozza létre a válságok sokaságát, amelyek jelenleg körülvesznek minket. A válságra adott válaszok pedig sokszor populista politikai megközelítésekhez és a szélsőjobboldali ideológiák eltorzult határvédelmi követeléseihez vezetnek. Akár szimbolikusak, akár fizikaiak, ezek az agresszív fellépések egy polarizált társadalmat eredményeznek, ahol a "megosztottság" mára alapállapottá vált.

prae.hu

A kiállítás célja egyrészt a globalizáció válsága által előidézett problémák összetett rendszerének artikulálása. Másrészt azonban az, hogy teret adjon a kritikus hangoknak és véleményeknek, valamint azoknak, akiknek az életét a jelenlegi hatalmi struktúra fenyegeti, elhallgattatja, elhanyagolja, vagy egyszerűen csak láthatatlanul hagyja.

A kiállítás megvalósításának alapvető lehetőségét a Pop The Vote! projekt keretében megvalósuló Changemaker-program biztosítja. A Culture Action Europe és a Európai Parlament társfinanszírozásában létrejött program a kultúrán keresztül ösztönzi a fiatalok demokratikus tudatosságát és aktív polgári szerepvállalását az Európai Unión belül. A kiállítás Zsuró új kezdeményezésének, a working title* keretében valósul meg. A working title* egy kurátori és kutatáson alapuló szervezet a művészet demokratikus értékeinek és kritikusságának megőrzése érdekében, amely támogatja a szubverzív művészeti és
kulturális kezdeményezéseket, párbeszédet kíván teremteni és teret adni a marginalizált hangoknak. A working title* kiállításokat szervez, kutatási projekteket indít útjára, valamint együttműködik más, úttörő kulturális projektekben.

Kiállító művészek: Börcsök Boglárka – Andreas Bolm, Brückner János (Fillér Mátéval, Nagy Zágonnal és Szabó Ottóval együttműködésben), Gáldi Vinkó Andi, Kozma Zsófi, Magyar Eszter, Marcel Dani, Montag Modus (Thomas Schaupp), Nagy-Sándor András, Néder Panni, Oláh Norbert, Suzanna Ranovich – Martin Wanda, Rédling Hanna – Kis Juhász Fábián, Tendl Károly, Várhegyi Dávid, Vékony Dorottya
Kiállítás dátuma: 2024. május 11. – június 8.
Helyszín: Art Quarter Budapest

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés