bezár
 

film

2024. 05. 11.
Almodóvar filmhét az Art+ Cinemában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Pannónia artmozija Pedro Almodóvar válogatott rendezéseivel búcsúztatja a tavaszt, a vetítéssorozat során a rendező 1983 és 2006 közötti műveiből válogatnak a szervezők.

Izgalmas hét vár a spanyol filmek, illetve Almodóvar rajongóira a Pannónia Movie Kft. jóvoltából. Május 23-tól 29-ig minden este 20:30-tól az Art+ Cinema szeretettel várja azokat az érdeklőket, akik belekóstolnának a rendező különleges világába és egy kis ibériai ízzel a szájukban fordulnának rá a nyárra.

prae.hu

Május 23-án, csütörtökön a 2002-es Beszélj hozzá! kezdi a hetet. A 112 perces moziban két férfi idejük nagy részét egy-egy kómában lévő nő mellett tölti egy korteremben, és idővel akaratlanul is elmélyül ismeretségük, mivel szerelmeik felébredésére várva egyre többet beszélgetnek egymással.

Pénteken, május 24-én Penélope Cruz Oscar-, és SAG-jelölt főszereplésével érkezik a Volver 2006-ból. Raimundát nővére felhívja nénikéjük halálhírével. Bár nagyon szerette, a temetésen nem tud részt venni, így őt is testvére képviseli, akivel szülővárosukban egy igen érdekes fejleményt közölnek: édesanyjuk szelleme visszatért a túlvilágról.

Penélope Cruz a szombati kiválasztottban is (mellék)szerepel, május 25-én a 101 perces Mindent anyámról kerül terítékre 1998-ból. Manuela fiát halálra gázolják, amit nehezen dolgoz föl, pláne, ahogy olvassa gyereke naplóját. Hiányzott neki az apja, akit eltitkolt előle, mivel nem tudta, hogy adja át a tényt: a férfi már a dúskeblű Lolaként éli mindennapjait. Manuela fejébe veszi, hogy kitálal exének.

Kómák és gyászok után könnyebb vizekre eveznek a szervezők vasárnap, a mély drámák után régi vágású európai szituációs dramedyre váltanak május 26-án. Az Asszonyok a teljes idegösszeroppanás szélén 1988-ban robbantotta be a köztudatba Antonio Banderast, de a jellegzetes arcú Rossy De Palmát is biztos sokan beazonosítják a kontinens vígjátékaiból. A másfélórás komédiában egy Pepa nevű színésznő és lakása áll a középpontban. Élettársával szakítottak, mire kiderült: terhes. Miközben azon ügyködik, hogy visszahódítsa szerelmét, egyre több hasonló sorsú nővel fut össze, ami nem várt helyzetkomikumokat szül, melyekben Pepa próbál nem idegösszeroppanást kapni.

Ugyan Cruz szerepel a filmhét hétfői programjában is, az évtizedre jellemző, 1997-es erotikus thrillerben, az Eleven húsban későbbi férje, Javier Bardem kap nagyobb figyelmet, bár nem főhősként. Az ugyanis Victor, aki egy diszkóban összejön Elenával, és szüzessége elvesztése után szerelembe esik. Amikor ismét találkozni akar, a lány a dílerét várja, helyette viszont kopók érkeznek, a srácot pedig lecsukják. Elena eközben összeházasodik a zsaruval, amit Victor nem akar annyiban hagyni...

Spanyolország Oscar-nevezése volt az 1995-ös Titkom virága, melyet május 28-án, kedden vetítenek az Art+ Cinemában. A 7 Goya-jelölésig jutó 102 perces darab ismét a drámai vonalat erősíti. A romantikus regényeivel népszerű írónő álnéven publikál, a valóságban azonban férje munkája miatt már rég nem érzi az igaz szerelmet. Írói válságán az alkohol segítségével próbál túljutni, végül kritikusi munkát vállal, ami frissességet hozna, ám ekkor egy váratlan vendég látogatja meg.

Zárásként a legrégibb üdvöske érkezik szerdán, május 29-én, 1983-ból, az Áldott mélységek. Yolanda tanárból lett énekesnő, hogy fellépéseivel eltartsa drogos szeretőjét. Ő azonban túladagolja magát, a rendőrség pedig gyilkossággal gyanúsítja a lányt, akinek így menekülőre kell fognia. Egy különös apácarendnél kap menedéket, ám problémái így is maradnak.

Az összes vetítés magyar nyelvű lesz. Jegyek már kaphatók.

Program:

Május 23. – Beszélj hozzá!
Május 24. – Volver
Május 25. – Mindent anyámról
Május 26. – Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén
Május 27. – Eleven hús
Május 28. – Titkom virága
Május 29. – Áldott mélységek

Forrás: Pannon Entertainment

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés