bezár
 

irodalom

2009. 09. 28.
Költők Világkongresszusa Pesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A sokszínűség és kultúrák párbeszédének fontosságára hívta fel figyelmet az oktatási és kulturális miniszter a 29. Költők Világkongresszusa megnyitóján tartott beszédében hétfőn Budapesten.

Hiller István köszönetet mondott, amiért Magyarország adhat otthont a költőtalálkozónak, amelyre 28 ország mintegy száz költője érkezett. Felidézte, Magyarországon a nyelv, az irodalom, a költészet sokkal többet jelent, mint emberek közötti, társadalmi kommunikációs eszköz.

"A sokszínűség erő, míg az uniformizálás az emberi természet ellen van. Magyarország a kulturális sokszínűség híve" - szögezte le a kulturális miniszter.

Mint elmondta, a magyar nyelv évszázadokon keresztül a nemzeti identitás, összetartozás szimbóluma volt, noha az ország hivatalos nyelve csak jóval az anyanyelvi költészet megszületése után lett a magyar.

A tárcavezető szerint a sokszínűség a másság elfogadására is tanít. Hiller István kitért arra, hogy Magyarország az Európai Unión belül is ezt az elvet képviseli, valamint támogatja, hogy a különböző nemzetek egymás kultúráján keresztül ismerjék meg egymást. Mint felidézte, két hete Japánban nyitotta meg az ottani magyar kulturális évadot, míg a korábbi években Kínában, New Yorkban, Washingtonban, Nagy Britanniában, Németországban, Kínában, Oroszországban, Franciaországban és Olaszországban is bemutatkozhatott a magyar kultúra.

"Magyarországnak nincsenek gyémánt- vagy kőolajmezői, viszont rendelkezik a sors által is ránk kényszerített sajátos közép-európai gondolkodásmóddal és kreativitással" - fogalmazott Hiller István, aki megköszönte a Költők Világkongresszusa szervezésében részt vevő budapesti intézeteknek - a Holokauszt Emlékközpontnak, a Mongol Nagykövetségnek, a Petőfi Irodalmi Múzeumnak, a Cervantes Intézetnek és Francia Intézetnek - az elvégzett munkát.

A kulturális miniszter azt mondta, csak a költők képesek úgy megfogalmazni a saját és a másik ember érzését, gondolatát, hogy az az olvasóban újabb és újabb érzéseket, kérdéseket, gondolatokat kelt.

A megnyitón adták át a Parnasszus Költészeti Díjat - Kocsis András Sándor képzőművész alkotását - három költőnek, a luxemburgi Anise Koltznak, a szlovák Milan Richternek, valamint a tajvani Ju Hszinek. Ez utóbbi kapta a magyar P.E.N Klub emlékérmét is, "a magyar költészetért tett szolgálataiért".

Tíz tiszteletbeli doktori címet is átadtak; a magyarok közül Benyhe János, a Magyar PEN Club főtitkára, Kocsis András Sándor képzőművész, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója és Zelnik József író, etnográfus, a Magyar Bor Akadémia elnökségi tagját. A vasárnap kezdődött rendezvény csütörtökig tart Budapesten.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Bartók György szerzői estje a Fugában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés