bezár
 

irodalom

2009. 09. 28.
Benedek Elekre emlékeznek Székelyföldön
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A mai és a tegnapi gyermekek, azaz a mai felnőttek együtt emlékeznek meg ezekben a napokban Székelyföld szívében Benedek Elekről, a híres mesemondóról születésének 150. és halálának 80. évfordulója alkalmából.

Háromszéken (a hagyományos székelyföldi közigazgatási egységben) ezt az esztendőt Benedek Elek-emlékévnek nyilvánították, melynek keretében szeptember 25. és 30. között nevéhez és munkásságához fűződő ünnepségsorozat zajlik. Tulajdonképpen hármas évfordulóról van szó: nem csupán születésének és halálának évfordulója ad alkalmat az ünnepségekre, hanem az is, hogy negyven esztendővel ezelőtt hozták létre az emlékházat Benedek Elek szülőfalujában, Kisbaconban.

Az emlékünnepség pénteken kezdődött Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter nevét viselő megyei könyvtárban. A rendezvénysorozat programján tudományos konferencia, könyvvásár, mesefilmvetítés, mesevetélkedő egyaránt szerepel és olyan gyermekrajz-versenyt is szerveznek, amelyen a résztvevők a Benedek Elek alkotásai által ihletett rajzaikat készítik el. A program része a Kárpát-medencei gyermekfolyóiratok találkozója, ezen az erdélyi és magyarországi kiadványok mellett szerbiai, horvátországi, felvidéki és kárpátaljai magyar gyermeklapok mutatkoztak be. Szeptember 30-án, az író születésének évfordulóján szobrot avatnak Kisbaconban.

A Gyermek a képzelet és valóság határán - a mese, az olvasás és a tanulás kapcsolódási pontjai címet viselte az a konferencia, amely megnyitotta a rendezvények sorát. Ezen Borbáth Erika, a Magyar Művelődési Intézet főigazgatója Benedek Elek életművéből merítve a mese társadalmi funkcióját helyezte előtérbe. Bálint Péter tanszékvezető főiskolai tanár meseértelmezése a Halál a mesében témát járta körbe Nagy Olga kolozsvári mesekutató értelmezésére alapozva.

A jövő hetén is gazdag programok várják az érdeklődőket, akik rajzfilmvetítésen, bábelőadáson, kézműves foglalkozásokon, kiállításokon, könyvbemutatókon vehetnek részt.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés