bezár
 

színház

2024. 04. 11.
Barbárok című táncelőadás a Várkert Bazárban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Barbárok című táncelőadás a Várkert Bazárban Barbárok - Táncköltemények Móricz Zsigmond írásai nyomán címmel látható a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadása április 11-én este a Várkert Bazárban.

A tánckölteményekben Móricz Zsigmond tiszazugi méregkeverő asszonyai, a Pillangó című kisregény szerelmespárja és a címadó Barbárok novella szereplői, szatmári gyűjtéseinek parasztjai kelnek életre.

Szkéné színház

Móricz Zsigmond szatmári néprajzi gyűjtései során került igazán közel a magyar paraszti kultúrához. A parasztság életének megismerését tartotta legfőbb iskolájának. "Kimeríthetetlen mondanivaló duzzadt bennem, és 25-30 év alatt nem fogyott ki az a tarisznya, amit ott és akkor tömtem meg mohó kapzsisággal a nép életének mindenféle anyagával" - idézik az író szavait.

Móricz Zsigmond ismerte a magyar parasztság sorsát és mélyen együttérzett vele, és nemcsak azért, mert az ő gyökerei is oda nyúltak vissza, hanem mert egész életében visszajárt hozzájuk töltekezni. Az író elsőként mutatott példát arra, hogy miként lehet és kell a nemzeti hagyományainkat leginkább megőrző parasztság kultúrája felé szeretettel fordulni.

Az előadás koreográfiáját Zs. Vincze Zsuzsa Kossuth-díjas, érdemes művész és Zsuráfszky Zoltán, a nemzet művésze, Kossuth-díjas, kiváló művész készítette. A zenét Kiss Ferenc, Gryllus Dániel, Árendás Péter és Balogh Kálmán jegyzi.

Kép forrása: Várkert Bazár

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés